Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 25/06/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος

Πάγια θέση του ΣΔΕ αποτελεί η ελεύθερη λειτουργία της αγοράς επικοινωνίας

 

Την Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη -λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν με τον COVID-19- η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), με απαρτία των μελών του Συνδέσμου σύμφωνα με το Καταστατικό και την παρουσία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τα Μέλη του ΣΔΕ  ενέκριναν την Έκθεση Πεπραγμένων για το 2019, τον Οικονομικό Απολογισμό για την οικονομική χρήση που έληξε (2019), καθώς και τον Προϋπολογισμό του 2020.

Ο Πρόεδρος του ΣΔΕ, κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης στη σύντομη ομιλία του, αφού ευχαρίστησε τα μέλη, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της ομάδας Digital του Συνδέσμου για την εξαιρετική συνεργασία, ανέφερε ότι το 2019 υπήρξε μια χρονιά πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων στην οποία ο Σύνδεσμος κατάφερε να υλοποίησει πλήθος πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς. Αναφερόμενος στο 2020  δήλωσε  αισόδοξος, φύσει και θέσει, επισήμανε ωστόσο την σημασία της  της ελεύθερης από διοικητικές παρεμβάσεις, λειτουργία της αγοράς και είπε χαρακτηριστικά  «Στο 1ο εξάμηνο, όπως ήταν αναμενόμενο, επικράτησε σιγή στα θεσμικά θέματα. Όμως η κινητικότητα έχει ήδη επανέλθει. Παρακολουθούμε στενά όσα γράφονται για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της διαφημιστικής αγοράς, αλλά και όσα διαρρέουν για πιθανή νομοθετική ρύθμιση των media spec και ως ΣΔΕ έχουμε φροντίσει να κάνουμε σαφείς τις θέσεις μας».

Λόγω του χρόνου διεξαγωγής της φετινής Γενικής Συνέλευσης, στην παρουσίαση της η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου, κ. Νερίνα Κομιώτη, αναφέρθηκε τόσο στα πεπραγμένα του 2020, αλλά και σε όσα ο Σύνδεσμος υλοποίησε στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Η κ. Κομιώτη στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν με την έναρξη της πανδημίας και το lockdown, ώστε να εξακολουθήσει ο Σύνδεσμος να προσφέρει στις εταιρίες-μέλη του αξία, μέσα από την ενημέρωση και τη γνώση. «Σχεδόν 30 ενημερωτικά δελτία, 16 webinars, το Covid Compendium της WFA, ο 10λογος με όσα θα έπρεπε ως διαφημιζόμενοι να προσέξουμε, η νέα ενότητα στο site μας Covid insights, όπου με πολύ διάβασμα, συγκεντρώναμε από την πρώτη κιόλας ημέρα της κρίσης και σχολιάζαμε σε καθημερινή βάση, έρευνες, τάσεις, άρθρα και απόψεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 6+6 τάσεις και insights για μετά την καραντίνα, τα αγαπημένα των μελών μας publicity reports και πολλά ακόμα που ελπίζουμε πραγματικά ότι βοήθησαν τα στελέχη και την αγορά της επικοινωνίας».

Μετά τη συνέλευση,  οι κυρίες Αγγελική Γιαννοπούλου, Γεωργία Αργυρού και ο κ. Π. Καραχάλιος του Dentsu Aegis Network μοιράστηκαν με τα μέλη του Συνδέσμου την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση με  τίτλο «Respond, Recover, Reset : Responsibly. What’s around the corner for People and Citizens».

 

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 21/05/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας της  WFA με τίτλο “Marketer of the future

Στην έρευνα συμμετείχε και η Ελλάδα!

 

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαφημιζομένων (WFA) διεξήγαγε παγκόσμια έρευνα για τους marketers, το ρόλο τους και τις διαρκώς αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα. Τίποτα πιο προφητικό από αυτό, καθώς τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν χθες, σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από αυτόν που γνωρίζαμε.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ερευνητικό οργανισμό 2CV και 28 εθνικούς συνδέσμους διαφημιζόμενων σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ).

Στα ερωτήματα απάντησαν  683 CMOs, ενώ πραγματοποιήθηκαν και σε βάθος συνεντεύξεις με επικεφαλής marketing σε blue-chip brands, όπως AirAsia, Airbnb, Aston Martin, Diageo, Mastercard, Nissan και Unilever. Στην Ελλάδα,  η έρευνα απευθύνθηκε κατά κύριο λόγο σε στελέχη εταιριών – μελών του ΣΔΕ, με το 40% των συμμετεχόντων να εργάζεται σε μεγάλες εταιρίες, το 19% σε μεσαίες και το 42% σε μικρές επιχειρήσεις (με βάση τον αριθμό των εργαζομένων).

Σύμφωνα με την έρευνα, ο ρόλος των CMOs σήμερα απαιτεί να δοθεί έμφαση στην αποτελεσματική καθοδήγηση πολυδιάστατων ομάδων.

Η βιωσιμότητα και τα data ethics αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο σημαντικό μέρος των αρμοδιοτήτων των CMOs στα επόμενα πέντε χρόνια.

Το 71% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι το «ευρύτερο επιχειρηματικό πνεύμα, πέρα ​​από τις γνώσεις marketing» είναι μια σημαντική δεξιότητα για τους marketers σήμερα και το 82%, πως η πολιτισμική ευαισθησία είναι πολύ σημαντική. Σημαντικά επίσης είναι τα soft skills, με το 91% των ερωτηθέντων να προτάσσουν την περιέργεια, την ενέργεια, το πάθος και την ευελιξία.

Οι marketers  έχουν  σήμερα ευρύτατες αρμοδιότητες και η καθημερινότητά τους καλύπτει (κατά μέσο όρο) εννέα ξεχωριστούς τομείς: από τη στρατηγική marketing (79%) έως τα data ethics (34%) και από την ανάπτυξη των επιχειρήσεων (58%) έως τη βιωσιμότητα (37%). Πολλοί από αυτούς τους τομείς αναμένεται να γίνουν πιο σημαντικοί για τη δουλειά τους τα επόμενα πέντε χρόνια: Το 80% των συμμετεχόντων προβλέπει σημαντική αύξηση για τη βιωσιμότητα, το 77% για τη διαχείριση του digital martech και των πλατφορμών, το 74% για τα data ethics, το 73% για τα data analytics και το 72% για το customer experience / centricity.

Aξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους πέντε συμμετέχοντες πιστεύει ότι ο ρόλος των CMOs δεν θα υπάρχει σε 10 χρόνια.

Στην έρευνα επισημαίνεται ότι το marketing έχει τη δύναμη να κινητοποιήσει  εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές. Για παράδειγμα, τo purpose των εταιριών έχει συζητηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και οι  CMOs θεωρούνται οι πλέον κατάλληλοι για να παρακολουθούν το συναίσθημα των καταναλωτών και να βοηθούν την επιχείρηση να ανταποκριθεί σε αυτό ή ακόμη και για να ηγηθούν αλλαγών που ωφελούν την ευρύτερη κοινότητα. Το 84% πιστεύει ότι το marketing πρέπει να υπερβαίνει τους επιχειρηματικούς στόχους και να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το 92% συμφωνεί ότι η χρήση των δεδομένων με ηθικό τρόπο, είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα του digital marketing.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι διαθέσιμα αναλυτικά και όσον αφορά στους marketers που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, και θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης για τον ΣΔΕ και τα μέλη του. Επιγραμματικά, να αναφέρουμε ότι:

 • 8 στους 10 Έλληνες marketers πιστεύουν πως εκτιμάται από την εταιρία τους η θέση και ο ρόλος τους. Σχεδόν ομόφωνα απάντησαν πως το marketing είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της επιχείρησης, ότι η ηθική χρήση των δεδομένων είναι «κλειδί» για τη βιωσιμότητα του digital marketing και ότι το marketing πρέπει να υπερβαίνει τους επιχειρηματικούς στόχους και να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία.
 • Οι Έλληνες marketers έχουν κατά μέσο όρο 8.8 τομείς ενασχόλησης στην agenda τους, με κυριότερους τη στρατηγική marketing, το brand purpose και τη διοίκηση ομάδων/ηγεσία.
 • Η βιωσιμότητα αναμένεται να αποτελέσει τομέα ιδιαίτερης ανάπτυξης τα επόμενα 5 χρόνια, παράλληλα με το digital marketing και τα data ethics.
 • Τα μεγαλύτερα κενά (και αντίστοιχα ζητούμενες δεξιότητες) που παρατηρούνται στις ομάδες marketing εντοπίζονται σε ανάλυση δεδομένων και insights, entrepreneurialism και ευρύτερο επιχειρηματικό πνεύμα, μαζί με soft skills όπως η περιέργεια, η δημιουργικότητα, η ενσυναίσθηση και η ηγεσία.
 • Οι Έλληνες marketers συμφωνούν ότι οι ομάδες τους λειτουργούν καλά σε επίπεδο diversity & inclusion, εκπαίδευσης/εξέλιξης  και συνεργασίας με τα άλλα τμήμα της επιχείρησης.

Η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου, Νερίνα Κομιώτη δήλωσε σχετικά «Το Δεκέμβριο, ως ΣΔΕ, καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο μετρήσιμο δείγμα αυτής της τόσο σημαντικής παγκόσμιας έρευνας. Το καταφέραμε και νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση, γιατί η μελέτη των ευρημάτων μπορεί να αποτελέσει απίστευτα χρήσιμο εργαλείο για τους marketers και τον σύνθετο ρόλο  τους. Στο μυαλό μας είχαμε τις αλλαγές που επέφερε στο marketing και τους marketers, η δεκαετής βαθιά ύφεση της χώρας που είχε προηγηθεί, χωρίς, φυσικά, να φανταζόμαστε την παγκόσμια υγιεινομική πανδημία που ακολούθησε.

Η αίσθησή μας είναι ότι η πανδημία θα επιταχύνει τις αλλαγές και θα απαιτήσει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία, κάνοντας το έργο των marketers ακόμα πιο δύσκολο. Από την πλευρά μας, κάνουμε κάθε προσπάθεια να απαντήσουμε στις ανάγκες τόσο των μελών μας, όσο και της ευρύτερης αγοράς, όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Στεκόμαστε στο πλάι των marketers με όλες μας τις δυνάμεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, με πίστη στις μάρκες και στην αξία του marketing και της εμπορικής επικοινωνίας».

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 24/04/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΣΔΕ ξανά κοντά στη «σχεδία» και τους ανθρώπους της

που πλήττονται από την πανδημία

Αγορά 150 τετράμηνων «Συνδρομών αλληλεγγύης» για τα μέλη του

 

Ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος, εκτός από την εμπορική επικοινωνία, υπηρετεί και προωθεί με κάθε τρόπο την έννοια της εταιρικής υπευθυνότητας. Με το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας και τη δοκιμασία όλων σε πολλαπλά επίπεδα, φάνηκε δυστυχώς, ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας δοκιμάζονται ακόμη πιο σκληρά.

Ο ΣΔΕ αποφάσισε να σταθεί -για μία ακόμη φορά- στο πλάι των πωλητών της «σχεδίας», που λόγω των περιοριστικών μέτρων, στερούνται τη δυνατότητα πώλησης του περιοδικού και άρα το εισόδημά τους. Πιο συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος προχώρησε στην αγορά 150 τετράμηνων «Συνδρομών Αλληλεγγύης» του περιοδικού δρόμου «σχεδία» αποκλειστικά για τα μέλη του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και οι άνθρωποι της «σχεδίας» που οργάνωσαν τη δράση αυτή «Δεν είναι μια απλή συνδρομή. Είναι μια κοινωνική πρωτοβουλία. Είναι μια πράξη αγάπης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει σταλεί ηλεκτρονικά στα μέλη του ΣΔΕ το τεύχος Απριλίου του περιοδικού, ενώ θα ακολουθήσουν τρία ακόμη τεύχη. Οι συνδρομές είναι προσωπικές. Στόχος της δράσης, πέρα από τη στήριξη ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, αποτελεί η γνωριμία όσο το δυνατόν περισσότερων με το περιοδικό, ένα περιοδικό ποικίλης ύλης και με εξαιρετικά ενδιαφέρον περιεχόμενο.

«Στον ΣΔΕ αγαπάμε πολύ τη «σχεδία» και θαυμάζουμε τους πωλητές της, ανθρώπους με τεράστια αξιοπρέπεια και δύναμη. Βιώνουν τη φτώχεια στις πιο ακραίες της μορφές, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με τη «σχεδία» τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας, προσφέροντας το τεύχος Νοεμβρίου σε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την Τελετή Απονομής της 8ης διοργάνωσης. Συνεχίσαμε συμμετέχοντας το Φεβρουάριο με μεγάλη χαρά και συγκίνηση στη δράση «Πωλητής για μία ώρα». Και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, προσφέρουμε στα μέλη μας «Συνδρομές Αλληλεγγύης» και καλούμε άτομα και εταιρείες να κάνουν το ίδιο. Να βοηθήσουν, διαβάζοντας ένα εξαιρετικό περιοδικό» δήλωσε η Νερίνα Κομιώτη, Γενική Διευθύντρια του ΣΔΕ.

Λίγα λόγια για τη «Συνδρομή Αλληλεγγύης»

Η πρωτοβουλία Συνδρομή Αλληλεγγύης» της «σχεδίας» προσβλέπει τόσο στην υποστήριξη στην υποστήριξη των πωλητών, καθώς έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε ο άνθρωπος-πωλητής να παραμένει ο βασικός ωφελούμενος, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Για κάποιες ώρες το μήνα,

από την ασφάλεια και τη ζεστασιά του γραφείου, με μια κούπα καφέ ή τσάι δίπλα τους, άνθρωποι της «σχεδίας» ετοιμάζουν τις αποστολές των φακέλων με το νέο τεύχος για τους φίλους συνδρομητές μας. Και έτσι, εξασφαλίζουν -και μέσα από αυτόν τον τρόπο- με αξιοπρέπεια ένα μικρό εισόδημα. Όσο περισσότερες οι συνδρομές, τόσο περισσότεροι οι ωφελούμενοι, και ενδεχομένως και οι ώρες απασχόλησής τους. Παράλληλα, αποκτούν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 23/04/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρωτοβουλία COVID insights από τον ΣΔΕ

Ο ΣΔΕ κοντά σε όλη την αγορά επικοινωνίας με σύνθημα “Sharing is Caring”

 

Με σύνθημα “Sharing is Caring” ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος προχώρησε στην πρωτοβουλία COVID INSIGHTS, η οποία είναι ανοιχτή σε όλη την αγορά και όχι μόνο στις εταιρίες μέλη του.

Σε καθημερινή βάση γίνεται αναζήτηση και συλλογή από έρευνες, μελέτες, άρθρα και απόψεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, που, άλλες εταιρίες, οργανισμοί και φορείς, με διάθεση αλληλεγγύης, καθιστούν προσβάσιμα, χωρίς κόστος. Ο ΣΔΕ τα συγκεντρώνει στην ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα του COVID INSIGHTS, και χάρη σε έναν σύντομο σχολιασμό επί του περιεχομένου, οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να εντοπίσουν εκείνα που τους ενδιαφέρουν.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε παράλληλα με την εμφάνιση του Covid-19 στην Ελλάδα, όταν η ανάγκη των εταιρειών για πληροφόρηση, ιδιαίτερα από αγορές όπου η υγειονομική κρίση προηγήθηκε, ήταν πολύ μεγάλη. Η ενότητα εμπλουτίζεται σε καθημερινή βάση.

Σε μια περίοδο «μη κανονική» και δύσκολη για όλους, ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος εντείνει τις προσπάθειές του για ενημέρωση προσβάσιμη σε όλους.

«Ο Covid-19 ανέτρεψε τα πλάνα όλων. Επιχειρήσεις και άτομα καλούμαστε να διαχειριστούμε τα νέα και διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα. Από την πρώτη στιγμή, θέσαμε ως βασική μας προτεραιτότητα να βρισκόμαστε υπεύθυνα κοντά τόσο στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους αλλά και στους καταναλωτές, την κοινωνία και την Πολιτεία. Η επόμενη μέρα είναι εδώ. Ας είμαστε όσο περισσότερο προετοιμασμένοι μπορούμε σε μια στιγμή ιστορική για ολόληρο τον πλανήτη», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Γρηγόρης Αντωνιάδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΔΕ μοιράστηκε με όλη την αγορά και το COVID Compendium for Global Marketers της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαφημιζομένων (WFA), τον online «οδηγό» που επιχειρεί να συγκεντρώσει και να διαδώσει τις καλύτερες ενέργειες που πραγματοποιούν τα brands σε όλο τον κόσμο, με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού, για να προσφέρει έμπνευση στην παγκόσμια κοινότητα των marketers. Ταυτόχρονα έχει ζητήσει από τους marketers της ελληνικής αγοράς, ανεξάρτητα αν οι εταιρίες τους είναι μέλη του ΣΔΕ ή όχι, να επισκεφθούν τη σχετική ενότητα στο www.sde.gr και να μοιραστούν με την WFA ενέργειες που εκείνοι υλοποίησαν ή υλοποιούν στην «ιδιαίτερη» αυτή περίοδο και που μπορούν να αποτελέσουν best cases.

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 01/04/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η WFA συγκεντρώνει τις καλύτερες Πρακτικές Marketing στην εποχή του κορωνοϊού

Ο ΣΔΕ φέρνει κοντά τους marketers της ελληνικής αγοράς με συναδέλφους τους σε όλο τον κόσμο!

 

Είναι γεγονός ότι η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση ανέτρεψε τα business plans και επηρέασε τα marketing plans του 2020 σε όλες τις χώρες και σε όλους τους κλάδους. Οι marketers και τα brands καλούνται να διαχειριστούν πρωτόγνωρες συνθήκες και νέες ανάγκες.

Ο ΣΔΕ από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι θα παραμείνει κοντά στους διαφημιζόμενους με κάθε τρόπο και μέσο. Στο πλαίσιο αυτό, μοιράζεται με όλη την αγορά το COVID Compendium for Global Marketers της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαφημιζομένων (WFA). Πρόκειται για έναν online «οδηγό» που επιχειρεί να συγκεντρώσει και να διαδώσει τις καλύτερες ενέργειες που πραγματοποιούν τα brands σε όλο τον κόσμο, με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού, για να προσφέρει έμπνευση στην παγκόσμια κοινότητα των marketers. Δυστυχώς, οι marketers σε όλο τον κόσμο, βρίσκονται ή θα βρεθούν -σε διαφορετικό χρόνο- απέναντι στους ίδιους προβληματισμούς.

Σκοπός της εξαιρετικής αυτής πρωτοβουλίας είναι να αποτελέσει ένα παγκόσμιο hub καταγραφής καλών πρακτικών. Προσκαλούμε λοιπόν όλους τους marketers της ελληνικής αγοράς, ανεξάρτητα αν οι εταιρίες τους είναι μέλη του ΣΔΕ ή όχι, να επισκεφθούν το www.sde.gr και τη σχετική ενότητα του site για να ενημερωθούν για best practices από όλο τον κόσμο και να μοιραστούν ενέργειες που εκείνοι υλοποίησαν ή υλοποιούν στην «ιδιαίτερη» αυτή περίοδο και που μπορούν να αποτελέσουν best cases.

Η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου, Νερίνα Κομιώτη δήλωσε σχετικά «Κατανοούμε απόλυτα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαφημιζόμενοι και θεωρούμε χρέος μας να συμβάλλουμε με όσους τρόπους διαθέτουμε στην επιχειρησιακή συνέχεια. Από την πρώτη στιγμή, η αγωνία μας ήταν να μπορέσουμε να απαντήσουμε παραγωγικά και δημιουργικά στις ανάγκες τόσο των μελών μας, όσο και της ευρύτερης αγοράς. Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία, η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να ανταλλάξουμε ιδέες, γνώσεις και εμπειρίες. Ο ΣΔΕ θα συνεχίσει την ενημέρωση για σημαντικά θέματα με την ευχή να τελειώσουν όλα γρήγορα και να επιστρέψουμε όλοι με υγεία και δύναμη στην κανονικότητα.»

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 12/02/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΣΔΕ στηρίζει το περιοδικό δρόμου «σχεδία»

 «Πωλητές για μια ώρα, μέλη του Δ.Σ. και στελέχη του Συνδέσμου»

 

Ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος συμμετείχε στη δράση «Πωλητής μία ώρα» του περιοδικού δρόμου «σχεδία», στο πλαίσιο της «Διεθνούς Εβδομάδας Πωλητών Περιοδικών Δρόμου». Πιο συγκεκριμένα, από τις 3 έως 7 Φεβρουαρίου 2020,  μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στελέχη του Συνδέσμου, φόρεσαν το κόκκινο γιλέκο και για μία ώρα κάθε μέρα, έγιναν η φωνή της «σχεδίας».

«Πέρυσι δεν προλάβαμε, αλλά φέτος τα καταφέραμε! Στον ΣΔΕ αγαπάμε πολύ τη «σχεδία» και θαυμάζουμε τους πωλητές της, ανθρώπους με τεράστια αξιοπρέπεια και δύναμη. Η συνεργασία μας ξεκίνησε στα Αριστεία όπου  φιλοξενήσαμε το τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού. Η συμμετοχή μας στη δράση «Πωλητής για μία ώρα» ήταν μία μοναδική εμπειρία κι ελπίζουμε ότι βάλαμε το δικό μας λιθαράκι στη διάδοση του μηνύματος ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό» δήλωσε η Νερίνα Κομιώτη, Γενική Διευθύντρια του ΣΔΕ.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΔΕ κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, σχολίασε σχετικά «Στον ΣΔΕ εκτός από την εμπορική επικοινωνία αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο την έννοια της εταιρικής υπευθυνότητας. Οι επιχειρήσεις αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας. Είναι ανάγκη να πάρουν θέση για τα σημαντικά ζητήματα της εποχής μας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που έδωσαν το παρών σε μία προσπάθεια για έναν καλύτερο κόσμο. Έναν κόσμο με  Ανθρωπιά, Αλληλεγγύη και Αξιοπρέπεια.»

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 10/02/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

To purpose driven strategy, το θέμα του 4ου Breakfast Session του ΣΔΕ

 

Με θέμα «Latest trends and developments for a purpose-driven strategy» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου το 4ο Breakfast Session του ΣΔΕ με καλεσμένο keynote speaker τον κ. Μιχάλη Σπανό, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Global Sustain Group.

Ο κ. Σπανός παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις σε σημαντικά θέματα εταιρικής υπευθυνότητας, βιώσιμης ανάπτυξης και υπεύθυνων επενδύσεων. Μίλησε διεξοδικά για τη σημαντικότητα του σκοπού (purpose) μιας εταιρίας στη διαμόρφωση στρατηγικής και προσέλκυσης επενδυτών, καθώς και για τη δυνατότητα σύνδεσης της διαδικασίας ανάλυσης ουσιαστικών θεμάτων (materiality analysis) με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Παρουσιάστηκε επίσης το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EU Sustainable Finance Framework), που αναμένεται να αλλάξει δραστικά τον τρόπο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων τόσο από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όσο και από επενδυτικά κεφάλαια τα οποία πλέον θα πρέπει να ενσωματώνουν στις επενδυτικές τους αποφάσεις κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG = Environmental, Social & Governance).

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν βέλτιστες πρακτικές αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια προσαρμογής τους στις νέες εξελίξεις και στις ευκαιρίες που διαμορφώνονται.

Ήταν ένα ακόμα πρωινό γεμάτο ενημέρωση, έμπνευση και networking.

H κ. Νερίνα Κομιώτη, Γενική Διευθύντρια του ΣΔΕ, δήλωσε: «Το 4ο αυτό Breakfast Session έχει για εμάς έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης 8ης διοργάνωσης των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΣΔΕ και σχεδιάστηκε ώστε να προσθέσει ένα ακόμα λιθαράκι στις γνώσεις των στελεχών που είναι αρμόδια για θέματα εταιρικής υπευθυνότητας και βιώσιμης ανάπτυξης. Επιστρέψαμε, κι εμείς, από την πλευρά μας, κάτι στις εταιρίες και στους ανθρώπους που υποστήριξαν χορηγικά τα Αριστεία. Τα Breakfast Sessions ΣΔΕ έχουν πλέον καθιερωθεί και αποτελούν ζωντανό πόλο ανταλλαγής γνώσεων, απόψεων και πεδίο γόνιμων συζητήσεων.»

Τα Breakfast Sessions είναι μία πρωτοβουλία που ανέλαβε o ΣΔΕ το 2018, κατά τα πρότυπα των Digital Sessions. Παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο τις παγκόσμιες εξελίξεις, στόχος μας είναι να αναδεικνύουμε κάθε φορά σημαντικά θέματα για τους διαφημιζόμενους και να συμβάλλουμε ώστε η επικοινωνία στη χώρα μας να κάνει σταθερά βήματα μπροστά. Οι πρωινές αυτές συναντήσεις εργασίας πραγματοποιούνται σε χαλαρό κλίμα, με πολύ σημαντικούς Έλληνες και ξένους ομιλητές και δίνουν την ευκαιρία για ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων. Η συμμετοχή γίνεται αποκλειστικά κατόπιν πρόσκλησης, καθώς απευθύνονται σε περιορισμένο κάθε φορά αριθμό διαφημιζομένων.

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 01/10/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
7o Digital Session ΣΔΕ: Ολοκληρώθηκε η αναλυτική παρουσίασητων αρχών του Global Media Charter
Brand safety – Transparency – Walled Garden – Data Transparency – User Experience

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε το 7ο Digital Session με το οποίο ολοκληρώθηκε η σε βάθος ενημέρωση των μελών του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος για τις 8 αρχές του Global Media Charter, του Παγκόσμιου Χάρτη για τα Διαφημιστικά Μέσα.

Μετά από σύντομη υπενθύμιση των 3 αρχών που είχαν συζητηθεί στο 6ο Digital Session (ad fraud, viewability και third party verification & measurement), αναλύθηκαν οι αρχές του Global Media Charter που αφορούν σε brand safety, διαφάνεια σε όλο το εύρος της αλυσίδας της διαφήμισης, ζητήματα walled garden, data transparency και βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη.

Σύμφωνα με πρόσφατη παγκόσμια έρευνα, το brand safety και όλες οι εκφάνσεις αυτού, αποτελούν το ταχύτερα κλιμακούμενο θέμα στην agenda των μελών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαφημιζομένων, καθώς το μη ασφαλές περιεχόμενο θέτει σε κίνδυνο τη φήμη μιας μάρκας και είναι τοξικό για τους καταναλωτές.
Η έλλειψη διαφάνειας σε όλο το εύρος της αλυσίδας της διαφήμισης, ειδικά στο programmatic, αφορά τόσο στην επένδυση αυτή καθαυτή (ποιος δηλαδή επωφελείται από τα χρήματα των διαφημιζομένων), όσο και στην εμπιστοσύνη μεταξύ των μερών.
Τα ζητήματα walled garden, που συνδέονται με τις μεγάλες πλατφόρμες, περιορίζουν την πρόσβαση των διαφημιζομένων σε περιεχόμενο και δεδομένα που τους ανήκουν, ενώ παράλληλα τους στερούν την απαραίτητη γνώση για τη διαφημιστική τους δαπάνη σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Η βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη είναι προαπαιτούμενο για τη συγκράτηση του ad blocking και για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στη διαφήμιση.
Τέλος, η διαφάνεια και η δεοντολογική ορθότητα στον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται και χρησιμοποιούνται τα δεδομένα των καταναλωτών (τόσο από τους διαφημιζόμενους, όσο και από όλους τους συνεργάτες τους), πέραν της νομικής υποχρέωσης, είναι σημαντικές για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ψηφιακή διαφήμιση και στις μάρκες.

Στο session παρουσιάστηκαν και τα αντίστοιχα εξειδικευμένα blueprints που σχεδιάστηκαν για να εξηγήσουν με πολύ απλά λόγια την κάθε αρχή του Global Media Charter, δηλαδή το πρόβλημα και τα βήματα που πρέπει να κάνουν άμεσα οι διαφημιζόμενοι για ένα καλύτερο ψηφιακό οικοσύστημα.

Όπως ανέφερε η Γενική Διευθύντρια του ΣΔΕ, κ. Νερίνα Κομιώτη, ο Παγκόσμιος Χάρτης για τα Διαφημιστικά Μέσα, αποτελεί πρωτοβουλία-ορόσημο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαφημιζομένων καθώς εντοπίζει τα προβλήματα και προτείνει ενέργειες για τη βελτίωσή τους. Ο Χάρτης ανανεώνεται με βάση τις εξελίξεις, ενώ παράλληλες πρωτοβουλίες όπως η Coalition for Better Ads και η Global Alliance for Responsible Media, με πλήθος συμμετεχόντων εταιρειών και φορέων που συνδέονται με online media, συνεπικουρούν την προσπάθεια για την καλύτερη λειτουργία του ψηφιακού οικοσυστήματος.

Την Ομάδα Digital του ΣΔΕ αποτελούν οι Μαριάνα Κορδοπάτη, Associate Marketing Director South East Europe της P&G, Βάσω Μαργέλου, Υποδιευθύντρια Media και Budgeting Σταθερής και Κινητής Ομίλου Εταιρειών ΟΤΕ, Πάνος Μήλιας, Digital Acceleration Manager της Nestle, Ντέμη Καζάση, Digital Acceleration Manager της Coca-Cola Central & Eastern Europe και Εύη Μπολομύτη, E-Commerce Director της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΔΕ εδώ και 5 χρόνια, με συνεχή πληροφόρηση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαφημιζομένων (WFA) και με την πολύτιμη συμβολή της Ομάδας Digital του Συνδέσμου, παρακολουθεί στενά και έχει διαμορφωμένη άποψη για τα σημαντικότερα θέματα digital τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο, ενώ η ενασχόληση με τις 8 αρχές του Global Media Charter έχει ξεκινήσει ήδη από τον Μάιο του 2018.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της WIND, η δημιουργική ομάδα της οποίας σχεδίασε τα blueprints.

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 16/07/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διάκριση για τον Πρόεδρο του ΣΔΕ,  ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

 Τιμήθηκε με το Marketing Life Achievement Award

Με τη διάκριση Marketing Life Achievement Award τιμήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος, κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης στο πλαίσιο της εκδήλωσης Marketing Excellence Awards 2019, του Ελληνικού Ινστιτούτου Μάρκετινγκ (ΕΙΜ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Ο κ. Αντωνιάδης δραστηριοποιείται στο χώρο του Marketing και της Επικοινωνίας. Επί 30 έτη στέλεχος της ΕΛΑΪΣ-UNILEVER και σήμερα ανεξάρτητος Σύμβουλος Επιχειρήσεων, με έντονη θεσμική δράση (εκτός από τον ΣΔΕ, είναι μέλος του ΔΣ του ΣΕΒΤ, του ΣΕΒΙΤΕΛ κτλ ), έχει βαθιά γνώση της αγοράς επικοινωνίας, την οποία υπηρετεί υποδειγματικά.

«Η διάκριση του κ. Αντωνιάδη επιβεβαιώνει αυτά που, εμείς στον ΣΔΕ, έχουμε την τύχη να βιώνουμε εδώ και 12 χρόνια που ηγείται του Συνδέσμου. Άνθρωπος των λύσεων, πράος, πάντα διαβασμένος και, ανεξαρτήτως συνθηκών, θετικός και άμεσος, αποτελεί παράδειγμα ηγεσίας χαμηλών τόνων και υψηλής αποτελεσματικότητας» δήλωσε η  Νερίνα Κομιώτη, Γενική Διευθύντρια του ΣΔΕ.

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 03/07/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η σχέση διαφημιζομένων και agencies το θέμα του 3ου Breakfast Session ΣΔΕ

 

Με θέμα «The future of agency models»  πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019 το 3ο Breakfast Session του ΣΔΕ με καλεσμένους keynote speakers την κα Nadja-Bellan White, Executive Partner, Chief Client Officer, EMEA, The Ogilvy Group και τον κ. Gerhard Louw, WFA Executive Committee Member and WFA Global Media Board Member, Head of International Media Management, Deutsche Telekom AG. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Κατερίνα Πολυμερίδου, αρχισυντάκτρια του περιοδικού Marketing Week.

Με την έναρξη του session, το μέλος του Δ.Σ. του ΣΔΕ κ. Κώστας Σταματάκης, Chief Marketing and Customer Officer, Dixons-Kotsovolos, εξήγησε γιατί ο ΣΔΕ, μέσα από μία ευρεία λίστα με θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για τους marketers παγκόσμια, επέλεξε να συζητήσει και να αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Louw,  με τη θεσμική του ιδιότητα και ρόλο στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαφημιζομένων (WFA), μίλησε καταρχάς για την αναπόφευκτη αλλαγή των μοντέλων συνεργασίας, δεδομένων των αλλαγών που έχουν συντελεστεί σε επίπεδο κλάδου και καταναλωτή. Με την ιδιότητα του διαφημιζόμενου, έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για το νέο μοντέλο συνεργασίας της Deutche Telekom, το γνωστό MOM, καθώς ο ίδιος είναι ο εμπνευστής του. Σύμφωνα με αυτό, ο διαφημιζόμενος παίρνει εσωτερικά μεγαλύτερο έλεγχο του media planning & buying, ενώ εξακολουθεί να συνεργάζεται με επιλεγμένους partners σε επίπεδο υλοποίησης.

Από την πλευρά της η κ. White παρουσίασε την οπτική των agencies, επιβεβαιώνοντας ότι οι σχέσεις διαφημιζομένων και agencies πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, τονίζοντας όμως ότι τα agencies πρέπει να θεωρούνται από τους διαφημιζόμενους partners για την ανάπτυξή τους και όχι vendors. Μίλησε για την παγίδα του “shortermism” και για την αξία της δημιουργικότητας στην επικοινωνία και τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα  των μοντέλων αμοιβής.

Ήταν ένα ακόμα πρωινό γεμάτο ενημέρωση, έμπνευση και networking για τους επικεφαλής marketing & media που παρακολούθησαν τη συζήτηση.

« Ένα χρόνο μετά, οι πρωινές συναντήσεις του ΣΔΕ έχουν πλέον καθιερωθεί. Όταν τις σχεδιάζαμε, η αγωνία μας ήταν μεγάλη για το αν τα στελέχη θα συμμετέχουν ενεργά, καθώς φιλοδοξία μας ήταν και παραμένει, τα Breakfast Sessions να δίνουν την ευκαιρία για ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων. Μετά και από το 3ο πλέον session, χαιρόμαστε για τις πολύ ζωντανές συζητήσεις που γίνονται αλλά και για το θετικό feedback που παίρνουμε από την αγορά»,

είπε η κ. Νερίνα Κομιώτη, Γενική Διευθύντρια του ΣΔΕ.

 

Τα Breakfast Sessions είναι μία πρωτοβουλία που ανέλαβε o ΣΔΕ το 2018, κατά τα πρότυπα των Digital Sessions. Παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο τις παγκόσμιες εξελίξεις, στόχος μας είναι να αναδεικνύουμε κάθε φορά σημαντικά θέματα για τους διαφημιζόμενους και να συμβάλλουμε ώστε η επικοινωνία στη χώρα μας να κάνει σταθερά βήματα μπροστά. Οι πρωινές αυτές συναντήσεις εργασίας πραγματοποιούνται σε χαλαρό κλίμα, με πολύ σημαντικούς Έλληνες και ξένους ομιλητές και δίνουν την ευκαιρία για ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων. Η συμμετοχή γίνεται αποκλειστικά κατόπιν πρόσκλησης, καθώς απευθύνονται σε περιορισμένο κάθε φορά αριθμό διαφημιζομένων.

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 23/05/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οδηγός καλών πρακτικών για τη διαδικασία των spec από την ΕΔΕΕ και τον ΣΔΕ

 

Η Ένωση Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ) και ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που διατηρούν, συνέταξαν από κοινού έναν οδηγό καλών πρακτικών για τη διαδικασία των διαγωνισμών για την ανάθεση επικοινωνιακών λογαριασμών, τον «12λογο του καλού spec», αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη γνώση που υπάρχει στην Ευρώπη για το θέμα αυτό.

Τα spec αποτελούν την πλέον συνήθη πρακτική για την επιλογή νέου επικοινωνιακού συνεργάτη ή για την επιβεβαίωση μίας υπάρχουσας συνεργασίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η ΕΔΕΕ στα μέλη της για τον τρόπο που υλοποιούνται τα spec στην Ελλάδα, υπάρχει μεγάλο περιθώριο εκπαίδευσης και βελτίωσης των metrics.

Η διαδικασία των spec κοστίζει σε χρόνο και χρήμα και επηρεάζει την εικόνα των εταιρειών που συμμετέχουν. Στον «12λογο του καλού spec» παρουσιάζονται συνοπτικά και με εύληπτο τρόπο όλα τα στάδια και οι παράμετροι της διαδικασίας ενός spec, καθώς και  προτεινόμενη προσέγγιση, τόσο για τους διαφημιζόμενους, όσο και για τα  agencies.

«Στον ΣΔΕ, πιστεύουμε στην αξία της αυτοδέσμευσης για τη βέλτιστη λειτουργία της αγοράς. Mε απόλυτο σεβασμό στην ελευθερία των συναλλαγών, προτείνουμε στα μέλη μας, κάθε φορά που βρίσκονται σε διαδικασία spec, να λειτουργούν με βάση την ηθική, να ανατρέχουν στο «12λογο του καλού spec» και να απαιτούν το ίδιο και από την πλευρά των εταιρειών επικοινωνίας» τόνισε ο κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, Πρόεδρος του ΣΔΕ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΕ κ. Μανόλης Παπαπολύζος, δήλωσε ότι «Οι καλές πρακτικές θέτουν ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο μέτρου και λογικής. Είναι προς το συμφέρον όλων μας, διαφημιζόμενων και εταιρειών επικοινωνίας, να λειτουργούμε σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ώστε να διασφαλίζουμε μια λογική και αξιοπρεπή διαδικασία spec και να μπορούμε να εστιάσουμε αποτελεσματικά στα ζητούμενα που έχουν πραγματική αξία για το brand και για την υπό διερεύνηση  συνεργασία».

Σημειώνεται ότι και οι δύο ενώσεις έχουν αποστείλει τον Οδηγό στα μέλη τους, ενώ επισημαίνουν ότι η υιοθέτησή του στην πράξη, επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των συναλλασσομένων μερών.

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 13/05/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Webinar για το Global Media Charter από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαφημιζομένων

Σε webinar με θέμα «The Global Media Charter explained: Overview and progress», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαφημιζομένων, συμμετείχαν τα μέλη του ΣΔΕ.

Senior στελέχη της ελληνικής αγοράς που έχουν την ευθύνη θεμάτων Marketing & Media σε εταιρίες μέλη του ΣΔΕ, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους Matt Green, Global Lead – Media & Digital Marketing της WFA, Stephen Chester, Director of Media της ένωσης διαφημιζομένων της Αγγλίας (ISBA) και Holger Wilcks, CEO της ένωσης διαφημιζομένων της Δανίας (Dansk Annoncørforening) που μίλησαν για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τα θέματα που πραγματεύεται το Global Media Charter, για εξειδικευμένα εργαλεία και για ενέργειες που πραγματοποιούνται σε τοπικό επίπεδο.

«Θεωρούμε ότι η γνώση για τα θέματα που πραγματεύεται το Global Media Charter είναι πολύτιμη για τους διαφημιζόμενους, γιατί η εγρήγορσή τους μπορεί να κάνει τη διαφορά. Έχουμε δεσμευθεί ότι η φετινή χρονιά θα είναι αφιερωμένη στο Global Media Charter, με έμφαση στην ενημέρωση και εκπαίδευση των μελών μας», είπε η κ. Νερίνα Κομιώτη, Γενική Διευθύντρια του ΣΔΕ.

Η επόμενη προγραμματισμένη δράση με θέμα το Global Media Charter, είναι το 6ο Digital Session, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου 2019, αποκλειστικά για τα μέλη του Συνδέσμου. Κατά τη διάρκειά του, θα συζητηθούν αναλυτικά οι 3 από τις 8 αρχές του Global Media Charter, που αφορούν σε ad fraud, viewability και μέτρηση και πιστοποίηση από τρίτους.

Το Global Media Charter, ο Παγκόσμιος Χάρτης για τα Διαφημιστικά Μέσα στον οποίο καταγράφονται τα σημαντικότερα θέματα / προβλήματα που απασχολούν τους marketers παγκοσμίως, δημιουργήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαφημιζομένων (WFA) για την καλύτερη λειτουργία του ψηφιακού οικοσυστήματος. Ο ΣΔΕ, λόγω της σημαντικότητας του θέματος για την ασφάλεια, τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα της επένδυσης και την εμπιστοσύνη, έχει ξεκινήσει σειρά δράσεων προβολής και εκπαίδευσης.

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 22/04/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διάκριση για τη startup που στηρίζει ο ΣΔΕ στο πρόγραμμα egg

Βραβείο Gold για την εταιρία Nexya στα Sales Excellence Awards

 

Η Nexya, η startup που υποστηρίζει o ΣΔΕ αυτή τη χρονιά στο πρόγραμμα «egg – enter•grow•go», απέσπασε το βραβείο Gold στην κατηγορία  «Νεοφυείς & ΜμΕ στις πωλήσεις» των  φετινών Sales Excellence Awards που διοργανώθηκαν από το Ινστιτούτο Πωλήσεων Ελλάδος και την Boussias Communications.

Πρόκειται για την  πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που ειδικεύεται αποκλειστικά στην γλωσσική τοπική προσαρμογή (localisation) προϊόντων για αγορές του εξωτερικού. Με εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας και καινοτόμες agile μεθοδολογίες, προσφέρει εξατομικευμένες τεχνικές λύσεις για εγγυημένη ποιότητα και μετρήσιμη εξοικονόμηση πόρων.

Καθοριστικό παράγοντα για τη βράβευση αποτέλεσε το λανσάρισμα μιας πύλης πελατών (client portal) που δίνει τη δυνατότητα συνεργασίας και online παρακολούθησης των projects 24/7, χωρίς περιττά emails,  με αμεσότητα & ακρίβεια.

«Η διάκριση της Nexya, μίας ελληνικής startup που μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής, είναι ιδιαίτερης αξίας τόσο για τις δύο ιδρύτριές της, δύο νέες γυναίκες επαγγελματίες, την Αλεξάνδρα Σίμιτς και τη Νάντια Αναγνωστοπούλου, όσο και για όλους εμάς στον ΣΔΕ που μέσα από την πρωτοβουλία μας Open Doors προσπαθούμε έμπρακτα να υποστηρίξουμε τους νέους και την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Για μένα προσωπικά, είναι και τεράστια χαρά που και τα φετινά «παιδιά» μου ξεκινούν με διακρίσεις», δήλωσε η  Νερίνα Κομιώτη, Γενική Διευθύντρια του ΣΔΕ και μέντορας της Nexya για το 2019.

Σημειώνεται ότι ο  ΣΔΕ συνεργάζεται με το Πρόγραμμα «egg – enter•grow•go» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Open Doors, η οποία έχει σκοπό τη διάχυση γνώσεων, τη δημιουργία ευκαιριών, την παροχή έμπρακτης υποστήριξης και την προώθηση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, τόσο προς τα μέλη του ΣΔΕ, όσο και προς την ευρύτερη αγορά της επικοινωνίας, την εκπαιδευτική κοινότητα και τους νέους.

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 16/04/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Global Media Charter : Τα 8 μεγάλα θέματα που απασχολούν

τους διαφημιζόμενους σχετικά με την ψηφιακή διαφήμιση

Ο ΣΔΕ ενώνει τη φωνή του με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαφημιζομένων και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του Global Media Charter

 

Το Global Media Charter, ο Παγκόσμιος Χάρτης για τα Διαφημιστικά Μέσα στον οποίο καταγράφονται τα σημαντικότερα θέματα / προβλήματα που απασχολούν τους marketers παγκοσμίως, δημιουργήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαφημιζομένων (WFA) για την καλύτερη λειτουργία του ψηφιακού οικοσυστήματος.

Ο ΣΔΕ, λόγω της σημαντικότητας του θέματος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών προς τις μάρκες, αλλά και για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των stakeholders της ψηφιακής αγοράς, αποφάσισε το 2019 να είναι χρονιά αφιερωμένη στο Global Media Charter. Χωρίς μισόλογα, χωρίς φόβο, χωρίς καμία ανοχή για φαινόμενα που απειλούν τις μάρκες, την αποτελεσματικότητα της επένδυσής τους και τη σχέση τους με τον καταναλωτή.

Για το θέμα ο  Πρόεδρος του ΣΔΕ, κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, σχολίασε ότι «Σήμερα, καθώς το digital αναπτύσσεται και ωριμάζει, βρισκόμαστε σε ένα νέο κομβικό σημείο. Σημαντικά για τους διαφημιζομένους ζητήματα, όπως το viewability, το brand safety, η μέτρηση και η πιστοποίηση από τρίτους ανεξάρτητους φορείς, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που πραγματεύεται το Global Media Charter και απαιτούν επίλυση.»

 

8 τομείς συγκεντρώνουν τις ανησυχίες των διαφημιζομένων και ταυτόχρονα αποτελούν τη μεγαλύτερη ευκαιρία, ώστε να τεθεί σε νέες βάσεις ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το ψηφιακό  οικοσύστημα. Αυτοί οι  τομείς αποτελούν τις  αρχές του Global Media Charter, τις αρχές για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών:

 1. Μηδενική ανοχή στη διαφημιστική απάτη (ad fraud) και αποζημίωση για τυχόν παραβιάσεις
 2. Αυστηρή προστασία του brand safety (της ασφάλειας της μάρκας)
 3. Viewability (διασφάλιση της θεασιμότητας της διαφήμισης)
 4. Διαφάνεια σε όλο το εύρος της αλυσίδας της διαφήμισης
 5. Μέτρηση και πιστοποίηση από τρίτους (third party verification & measurement) ως βασικό προαπαιτούμενο
 6. Ζητήματα «walled garden»
 7. Βελτίωση των προτύπων διαφάνειας στα δεδομένα
 8. Βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη

Η κ. Μαριάνα Κορδοπάτη, μέλος του Δ.Σ. και της Ομάδας Digital του ΣΔΕ εξηγεί ότι «πρόκειται για θέματα που απαιτούν από τους διαφημιζόμενους σε βάθος γνώση. Κι αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε φέτος ως ΣΔΕ: να βάλουμε το θέμα στην agenda της ελληνικής αγοράς και να εκπαιδεύσουμε τα μέλη μας. To Global Media Charter καλεί τους διαφημιζόμενους να ζητήσουν από τους συνεργάτες τους στο ψηφιακό οικοσύστημα (agencies, publishers, ad tech εταιρείες και πλατφόρμες) να αναλάβουν προωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Για το καλό όλων. Από την πλευρά τους οι διαφημιζόμενοι, με την υιοθέτηση του Global Media Charter, ανέλαβαν μία σειρά δεσμεύσεων έναντι του οικοσυστήματος.»

«Ξεκινήσαμε από τα απλά, την απόδοση του Global Media Charter στα ελληνικά και την αποστολή του σε όλες τις εταιρίες μέλη μας, ενώ θα ακολουθήσει σειρά δράσεων προβολής και εκπαίδευσης στη διάρκεια της χρονιάς. Προγραμματίζουμε εξειδικευμένα digital sessions & workshops για τα μέλη μας και πολλές ακόμα συμπληρωματικές δράσεις», λέει η κ. Νερίνα Κοιμιώτη, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΔΕ εδώ και 5 χρόνια, με συνεχή πληροφόρηση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαφημιζομένων (WFA) και με την πολύτιμη συμβολή της Ομάδας Digital του Συνδέσμου, παρακολουθεί στενά και έχει διαμορφωμένη άποψη για τα σημαντικότερα θέματα digital τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο, ενώ η ενασχόληση με τις 8 αρχές του Global Media Charter έχει ξεκινήσει ήδη από τον Μάιο του 2018.

 

 

 

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 06/03/2019

Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος

Εκλέχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Την Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο SEMIRAMIS, με πολύ μεγάλη συμμετοχή των εταιριών-μελών, η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν και αρχαιρεσίες.

Τα Μέλη του ΣΔΕ  ενέκριναν την Έκθεση Πεπραγμένων για το 2018, τον Οικονομικό Απολογισμό για την οικονομική χρήση που έληξε (2018), καθώς και τον Προϋπολογισμό του 2019.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνέλευσης, η κ. Αγγελική Γιαννοπούλου CEO, Carat Greece και ο κ. Π. Καραχάλιος CEO Greece, Dentsu Aegis Network, στην παρουσίασή τους με τίτλο “Dear Future, We Are Ready!” παρουσίασαν ενδιαφέροντα Media στοιχεία για τη χρονιά που πέρασε, τις προβλέψεις τους για το 2019, καθώς και σημαντικά insights  για τα Μέσα και τον καταναλωτή του μέλλοντος, που είναι ήδη εδώ.

Ο Πρόεδρος του ΣΔΕ, κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης στη σύντομη ομιλία του, αφού ευχαρίστησε τα μέλη του Συνδέσμου και το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο για την εξαιρετική συνεργασία, ανέφερε ότι το 2018 υπήρξε μια χρονιά με θετικό πρόσημο όσον αφορά στην οικονομία, αλλά και στη διαφημιστική επένδυση. Τόνισε όμως ότι, όπως είχε προβλεφθεί, η ανάπτυξη ήταν «χαμηλής πτήσης» και όχι ικανή να συμπαρασύρει τη διαφημιστική αγορά σε τροχιά σημαντικής ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στον ΣΔΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι  «ο ΣΔΕ ξεπέρασε…τον εαυτό του. Αναλάβαμε νέες πρωτοβουλίες, τόσο θεσμικές, όσο και εκπαιδευτικές-ενημερωτικές. Ήμασταν σε διαρκή επικοινωνία με όλους: με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαφημιζομένων,  με τους φορείς της αγοράς, την Πολιτεία, τα Media, αλλά και με την αγορά.»

Στην παρουσίαση της η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου, κ. Νερίνα Κομιώτη, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν την αγορά επικοινωνίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο διεθνές περιβάλλον:

 • Η Ειδική Εισφορά 2% στο Διαδίκτυο υπέρ ΕΔΟΕΑΠ και η αναδρομική καταβολή αυτής από 16-11-2017
 • Η εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) από 25-5-2018
 • Η Εταιρία Καταγραφής της Διαφημιστικής Επένδυσης στην Τηλεόραση  (Ηλεκτρονικό Σύστημα Διάθεσης Τηλεοπτικού Διαφημιστικού Χρόνου, Ν. 4487/2017)
 •  Η αδειοδότηση των ενημερωτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας και η συνδεδεμένη με αυτή μείωση του ειδικού φόρου τηλεόρασης από 20% σε 5%
 • Η σε εκκρεμότητα προκήρυξη διαγωνισμού για τις άδειες τηλεοπτικών σταθμών θεματικού περιεχομένου
 • Η επαναδραστηριοποίηση της Επιτροπής Ελέγχου Έρευνας Τηλεθέασης (ΕΕΕΤ)
 • Η δημοσιοποίηση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαφημιζομένων του Global Media Charter
 • To Coalition for Better Ads και η δημοσιοποίηση των επικαιροποιημένων Better Ads Standards
 • H διεθνής συζήτηση για τα Gender Stereotypes στην επικοινωνία
 • To ξεκίνημα της συζήτησης για την εξέλιξη της σχέσης διαφημιζομένων & agencies
 • H σημαντικότητα του purpose και το sustainable growth

Η κ. Κομιώτη στάθηκε ιδιαίτερα στα θεσμικά θέματα και στις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που απαιτήθηκαν, ενώ επισήμανε την προτεραιότητα που δίνει ο Σύνδεσμος στην ενημέρωση των μελών του για θέματα  Digital. Στο πλαίσιο αυτό, για το 2019 έχει δρομολογηθεί σειρά ενεργειών και παρεμβάσεων για την κατανόηση του περιεχομένου του Global Media Charter, των αρχών δηλαδή που έθεσαν παγκόσμια οι διαφημιζόμενοι για αποτελεσματική συνεργασία στο οικοσύστημα της ψηφιακής διαφήμισης.

 

Από τις αρχαιρεσίες αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου έχει ως εξής :

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γρηγόρης Αντωνιάδης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Κατερίνα Βλάχου MONDELEZ HELLAS
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Άντζελα Κοτρότσου ARLA FOODS HELLAS
ΤΑΜΙΑΣ Υβέτ Κοσμετάτου PRAXIA BANK
ΜΕΛΗ Χάρης Κονίνης COSMOTE
Κώστας Σταματάκης DIXONS SOUTH EAST EUROPE
Κώστας Λιμνίδης GLAXOSMITHKLINE
Τζελίνα Κουκουμέλη ΚΡΙ-ΚΡΙ
Μαριάνα Κορδοπάτη PROCTER & GAMBLE HELLAS
Χάϊδω Ηλιοπούλου VODAFONE
Αλίν Μπαρδισμπανιάν WIND HELLAS

 

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 17/01/2019

H Coalition for Better Ads (Συμμαχία για Καλύτερες Διαφημίσεις)

δημοσιοποιεί επικαιροποιημένα Better Ads Standards  

Ο ΣΔΕ παρακολουθεί στενά το θέμα του Αdblocking και σχεδιάζει webinar για τα μέλη του.

 

Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της πρωτοβουλίας και τη διαμόρφωση των Initial Better Ads Standards, η Coalition for Better Ads (CBA) δίνει στη δημοσιότητα τα Better Ads Standards. Τα νέα standards έχουν προκύψει μετά από εκτεκταμένη έρευνα σε περισσότερους από 66.000 καταναλωτές, σε χώρες που αντιπροσωπεύουν το 70% της παγκόσμιας δαπάνης στο διαδίκτυο. Η έρευνα της CBA κατέδειξε ισχυρή ευθυγράμμιση των απόψεων των καταναλωτών για τις πιο δημοφιλείς και τις λιγότερο δημοφιλείς εμπειρίες online διαφήμισης και υποστηρίζει την υιοθέτηση σε παγκόσμιο επίπεδο των ίδιων προτύπων  (Better Ads Standards) τόσο σε desktop όσο και mobile περιβάλλον.

Η CBA είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φαινόμενο του Αd-blocking, της απόρριψης δηλαδή της διαφημιστικής εμπειρίας στο διαδίκτυο από τους καταναλωτές. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί την αγορά διεθνώς. Τα στοιχεία του Ad-blocking καθιστούν επιτακτική την εγρήγορση των διαφημιζομένων.  Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαφημιζομένων, κ. Stephan Loerke, «Οι καταναλωτές παγκοσμίως έχουν στείλει ένα σαφές μήνυμα στον κλάδο των διαδικτυακών διαφημίσεων σχετικά με τις μορφές διαφήμισης που διαταράσσουν την εμπειρία τους στο διαδίκτυο. Τα επιτυχημένα brands θα ανταποκριθούν θετικά και με σεβασμό στους καταναλωτές, ενσωματώνοντας τα πρότυπα της CBA  στη μάρκετινγκ στρατηγική τους.»

Την ίδια στιγμή σημαντικός αριθμός εκδοτών πιστοποιείται από τη CBA για την εφαρμογή των Better Ads Standards, μέσω του Better Ads Experience Program ενώ η Google ανακοίνωσε ότι η ενσωματωμένη υπηρεσία Ad-blocking του Chrome θα είναι σύντομα διαθέσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συγκεκριμένη επέκταση στον browser της Google εφαρμόζει αυστηρά νέα πρότυπα για τις διαφημίσεις με βάση τις οδηγίες της CBA.

Ο ΣΔΕ παρακολουθεί το θέμα στενά και έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, είχε θέσει υπό την αιγίδα του και τις δύο διαδοχικές έρευνες που διεξήχθησαν  από την Tailwind για το Αd blocking στην Ελλάδα το 2016 και το 2017.  Η Γενική Διευθύντρια του ΣΔΕ, κ. Νερίνα Κομιώτη σχολίασε ότι «δεν θα πρέπει οι διαφημιζόμενοι να επαναπαύονται από το γεγονός ότι στην Ελλάδα το  Adblocking δεν είναι τόσο υψηλό όσο σε άλλες αγορές. Αποτελεί υπαρκτό πρόβλημα που χρήζει της προσοχής τους και είναι υπόθεση όλου του κλάδου η βελτίωση της διαφημιστικής εμπειρίας στο διαδίκτυο, για να παραμείνει το Ad-blocking στα σημερινά επίπεδα» και ανακοίνωσε  ότι  σχεδιάζεται  διεξαγωγή εκπαιδευτικού webinar για το θέμα αποκλειστικά  για τα μέλη του Συνδέσμου.

Ο ΣΔΕ έχει διαμορφωμένη άποψη για τα σημαντικά Digital θέματα. Από τις αρχές του 2018 έχει ξεκινήσει τη συζήτηση αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για την ανάδειξη των 8 principles του Global Media Charter, ένα εκ των οποίων είναι και η βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή, με διαφημίσεις που δεν ενοχλούν, δε διακόπτουν τη ροή του περιεχομένου και δεν επιβραδύνουν το browsing. Οι διαφημιζόμενοι απαιτούν από τις πλατφόρμες και τους εκδότες τη συμμόρφωσή τους στις μορφές διαφήμισης που αναδείχθηκαν από την CBA.

 

H  ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ AD BLOCKING ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η έρευνα «Ad-blocking in Greece» που πραγματοποιήθηκε από την Tailwind το 2017 έδειξε μικρή μείωση της χρήσης Ad-blocking στην Ελλάδα σε σχέση με το 2016 (17,3% vs 19,6% σε επίπεδο unique browsers, μείωση που οφείλεται κυρίως στην αύξηση πρόσβασης στο Internet από mobile συσκευές οι οποίες έχουν πολύ μικρότερο ποσοστό Ad-blocking) και αύξηση χρήσης στις γυναίκες (+6% σε σχέση με το 2016), αν και το προφίλ των Ελλήνων χρηστών Ad-blocker, παραμένει περισσότερο ανδρικό (άνδρες 18-34 ετών, υψηλού μορφωτικού επιπέδου). H έρευνα έδειξε ακόμα, για δεύτερη χρονιά, ότι ο κύριος λόγος που ωθεί τους καταναλωτές στη χρήση εφαρμογών Ad-blocking είναι η αποφυγή ενοχλητικών διαφημίσεων.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ COALITION FOR BETTER ADS

H Coalition for Better Ads (Συμμαχία για Καλύτερες Διαφημίσεις)  ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 με  πρωτοβουλία αρκετών εταιριών και ενώσεων του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαφημιζομένων (WFA). Πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα στους καταναλωτές και αξιοποίησε το know how της αγοράς, για να αναπτύξει παγκόσμια πρότυπα για τη βελτίωση της εμπειρίας των καταναλωτών στην online διαφήμιση.  Ήδη από τον Μάρτιο 2017 είχε δημοσιεύσει τα  initial Better Ads Standards για τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, ενώ σήμερα δημοσιεύει τα Better Ads Standards σε παγκόσμιο επίπεδο, για desktop και mobile περιβάλλον.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την Coalition for Better Ads εδώ.

H Coalition for Better Ads (Συμμαχία για Καλύτερες Διαφημίσεις)

δημοσιοποιεί επικαιροποιημένα Better Ads Standards  

Ο ΣΔΕ παρακολουθεί στενά το θέμα του Αdblocking και σχεδιάζει webinar για τα μέλη του.

 

Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της πρωτοβουλίας και τη διαμόρφωση των Initial Better Ads Standards, η Coalition for Better Ads (CBA) δίνει στη δημοσιότητα τα Better Ads Standards. Τα νέα standards έχουν προκύψει μετά από εκτεκταμένη έρευνα σε περισσότερους από 66.000 καταναλωτές, σε χώρες που αντιπροσωπεύουν το 70% της παγκόσμιας δαπάνης στο διαδίκτυο. Η έρευνα της CBA κατέδειξε ισχυρή ευθυγράμμιση των απόψεων των καταναλωτών για τις πιο δημοφιλείς και τις λιγότερο δημοφιλείς εμπειρίες online διαφήμισης και υποστηρίζει την υιοθέτηση σε παγκόσμιο επίπεδο των ίδιων προτύπων  (Better Ads Standards) τόσο σε desktop όσο και mobile περιβάλλον.

Η CBA είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φαινόμενο του Αd-blocking, της απόρριψης δηλαδή της διαφημιστικής εμπειρίας στο διαδίκτυο από τους καταναλωτές. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί την αγορά διεθνώς. Τα στοιχεία του Ad-blocking καθιστούν επιτακτική την εγρήγορση των διαφημιζομένων.  Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαφημιζομένων, κ. Stephan Loerke, «Οι καταναλωτές παγκοσμίως έχουν στείλει ένα σαφές μήνυμα στον κλάδο των διαδικτυακών διαφημίσεων σχετικά με τις μορφές διαφήμισης που διαταράσσουν την εμπειρία τους στο διαδίκτυο. Τα επιτυχημένα brands θα ανταποκριθούν θετικά και με σεβασμό στους καταναλωτές, ενσωματώνοντας τα πρότυπα της CBA  στη μάρκετινγκ στρατηγική τους.»

Την ίδια στιγμή σημαντικός αριθμός εκδοτών πιστοποιείται από τη CBA για την εφαρμογή των Better Ads Standards, μέσω του Better Ads Experience Program ενώ η Google ανακοίνωσε ότι η ενσωματωμένη υπηρεσία Ad-blocking του Chrome θα είναι σύντομα διαθέσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συγκεκριμένη επέκταση στον browser της Google εφαρμόζει αυστηρά νέα πρότυπα για τις διαφημίσεις με βάση τις οδηγίες της CBA.

Ο ΣΔΕ παρακολουθεί το θέμα στενά και έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, είχε θέσει υπό την αιγίδα του και τις δύο διαδοχικές έρευνες που διεξήχθησαν  από την Tailwind για το Αd blocking στην Ελλάδα το 2016 και το 2017.  Η Γενική Διευθύντρια του ΣΔΕ, κ. Νερίνα Κομιώτη σχολίασε ότι «δεν θα πρέπει οι διαφημιζόμενοι να επαναπαύονται από το γεγονός ότι στην Ελλάδα το  Adblocking δεν είναι τόσο υψηλό όσο σε άλλες αγορές. Αποτελεί υπαρκτό πρόβλημα που χρήζει της προσοχής τους και είναι υπόθεση όλου του κλάδου η βελτίωση της διαφημιστικής εμπειρίας στο διαδίκτυο, για να παραμείνει το Ad-blocking στα σημερινά επίπεδα» και ανακοίνωσε  ότι  σχεδιάζεται  διεξαγωγή εκπαιδευτικού webinar για το θέμα αποκλειστικά  για τα μέλη του Συνδέσμου.

Ο ΣΔΕ έχει διαμορφωμένη άποψη για τα σημαντικά Digital θέματα. Από τις αρχές του 2018 έχει ξεκινήσει τη συζήτηση αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για την ανάδειξη των 8 principles του Global Media Charter, ένα εκ των οποίων είναι και η βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή, με διαφημίσεις που δεν ενοχλούν, δε διακόπτουν τη ροή του περιεχομένου και δεν επιβραδύνουν το browsing. Οι διαφημιζόμενοι απαιτούν από τις πλατφόρμες και τους εκδότες τη συμμόρφωσή τους στις μορφές διαφήμισης που αναδείχθηκαν από την CBA.

 

H  ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ AD BLOCKING ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η έρευνα «Ad-blocking in Greece» που πραγματοποιήθηκε από την Tailwind το 2017 έδειξε μικρή μείωση της χρήσης Ad-blocking στην Ελλάδα σε σχέση με το 2016 (17,3% vs 19,6% σε επίπεδο unique browsers, μείωση που οφείλεται κυρίως στην αύξηση πρόσβασης στο Internet από mobile συσκευές οι οποίες έχουν πολύ μικρότερο ποσοστό Ad-blocking) και αύξηση χρήσης στις γυναίκες (+6% σε σχέση με το 2016), αν και το προφίλ των Ελλήνων χρηστών Ad-blocker, παραμένει περισσότερο ανδρικό (άνδρες 18-34 ετών, υψηλού μορφωτικού επιπέδου). H έρευνα έδειξε ακόμα, για δεύτερη χρονιά, ότι ο κύριος λόγος που ωθεί τους καταναλωτές στη χρήση εφαρμογών Ad-blocking είναι η αποφυγή ενοχλητικών διαφημίσεων.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ COALITION FOR BETTER ADS

H Coalition for Better Ads (Συμμαχία για Καλύτερες Διαφημίσεις)  ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 με  πρωτοβουλία αρκετών εταιριών και ενώσεων του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαφημιζομένων (WFA). Πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα στους καταναλωτές και αξιοποίησε το know how της αγοράς, για να αναπτύξει παγκόσμια πρότυπα για τη βελτίωση της εμπειρίας των καταναλωτών στην online διαφήμιση.  Ήδη από τον Μάρτιο 2017 είχε δημοσιεύσει τα  initial Better Ads Standards για τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, ενώ σήμερα δημοσιεύει τα Better Ads Standards σε παγκόσμιο επίπεδο, για desktop και mobile περιβάλλον.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την Coalition for Better Ads εδώ.

H Coalition for Better Ads (Συμμαχία για Καλύτερες Διαφημίσεις)

δημοσιοποιεί επικαιροποιημένα Better Ads Standards  

Ο ΣΔΕ παρακολουθεί στενά το θέμα του Αdblocking και σχεδιάζει webinar για τα μέλη του.

 

Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της πρωτοβουλίας και τη διαμόρφωση των Initial Better Ads Standards, η Coalition for Better Ads (CBA) δίνει στη δημοσιότητα τα Better Ads Standards. Τα νέα standards έχουν προκύψει μετά από εκτεκταμένη έρευνα σε περισσότερους από 66.000 καταναλωτές, σε χώρες που αντιπροσωπεύουν το 70% της παγκόσμιας δαπάνης στο διαδίκτυο. Η έρευνα της CBA κατέδειξε ισχυρή ευθυγράμμιση των απόψεων των καταναλωτών για τις πιο δημοφιλείς και τις λιγότερο δημοφιλείς εμπειρίες online διαφήμισης και υποστηρίζει την υιοθέτηση σε παγκόσμιο επίπεδο των ίδιων προτύπων  (Better Ads Standards) τόσο σε desktop όσο και mobile περιβάλλον.

Η CBA είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φαινόμενο του Αd-blocking, της απόρριψης δηλαδή της διαφημιστικής εμπειρίας στο διαδίκτυο από τους καταναλωτές. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί την αγορά διεθνώς. Τα στοιχεία του Ad-blocking καθιστούν επιτακτική την εγρήγορση των διαφημιζομένων.  Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαφημιζομένων, κ. Stephan Loerke, «Οι καταναλωτές παγκοσμίως έχουν στείλει ένα σαφές μήνυμα στον κλάδο των διαδικτυακών διαφημίσεων σχετικά με τις μορφές διαφήμισης που διαταράσσουν την εμπειρία τους στο διαδίκτυο. Τα επιτυχημένα brands θα ανταποκριθούν θετικά και με σεβασμό στους καταναλωτές, ενσωματώνοντας τα πρότυπα της CBA  στη μάρκετινγκ στρατηγική τους.»

Την ίδια στιγμή σημαντικός αριθμός εκδοτών πιστοποιείται από τη CBA για την εφαρμογή των Better Ads Standards, μέσω του Better Ads Experience Program ενώ η Google ανακοίνωσε ότι η ενσωματωμένη υπηρεσία Ad-blocking του Chrome θα είναι σύντομα διαθέσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συγκεκριμένη επέκταση στον browser της Google εφαρμόζει αυστηρά νέα πρότυπα για τις διαφημίσεις με βάση τις οδηγίες της CBA.

Ο ΣΔΕ παρακολουθεί το θέμα στενά και έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, είχε θέσει υπό την αιγίδα του και τις δύο διαδοχικές έρευνες που διεξήχθησαν  από την Tailwind για το Αd blocking στην Ελλάδα το 2016 και το 2017.  Η Γενική Διευθύντρια του ΣΔΕ, κ. Νερίνα Κομιώτη σχολίασε ότι «δεν θα πρέπει οι διαφημιζόμενοι να επαναπαύονται από το γεγονός ότι στην Ελλάδα το  Adblocking δεν είναι τόσο υψηλό όσο σε άλλες αγορές. Αποτελεί υπαρκτό πρόβλημα που χρήζει της προσοχής τους και είναι υπόθεση όλου του κλάδου η βελτίωση της διαφημιστικής εμπειρίας στο διαδίκτυο, για να παραμείνει το Ad-blocking στα σημερινά επίπεδα» και ανακοίνωσε  ότι  σχεδιάζεται  διεξαγωγή εκπαιδευτικού webinar για το θέμα αποκλειστικά  για τα μέλη του Συνδέσμου.

Ο ΣΔΕ έχει διαμορφωμένη άποψη για τα σημαντικά Digital θέματα. Από τις αρχές του 2018 έχει ξεκινήσει τη συζήτηση αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για την ανάδειξη των 8 principles του Global Media Charter, ένα εκ των οποίων είναι και η βελτίωση της εμπειρίας του καταναλωτή, με διαφημίσεις που δεν ενοχλούν, δε διακόπτουν τη ροή του περιεχομένου και δεν επιβραδύνουν το browsing. Οι διαφημιζόμενοι απαιτούν από τις πλατφόρμες και τους εκδότες τη συμμόρφωσή τους στις μορφές διαφήμισης που αναδείχθηκαν από την CBA.

 

H  ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ AD BLOCKING ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η έρευνα «Ad-blocking in Greece» που πραγματοποιήθηκε από την Tailwind το 2017 έδειξε μικρή μείωση της χρήσης Ad-blocking στην Ελλάδα σε σχέση με το 2016 (17,3% vs 19,6% σε επίπεδο unique browsers, μείωση που οφείλεται κυρίως στην αύξηση πρόσβασης στο Internet από mobile συσκευές οι οποίες έχουν πολύ μικρότερο ποσοστό Ad-blocking) και αύξηση χρήσης στις γυναίκες (+6% σε σχέση με το 2016), αν και το προφίλ των Ελλήνων χρηστών Ad-blocker, παραμένει περισσότερο ανδρικό (άνδρες 18-34 ετών, υψηλού μορφωτικού επιπέδου). H έρευνα έδειξε ακόμα, για δεύτερη χρονιά, ότι ο κύριος λόγος που ωθεί τους καταναλωτές στη χρήση εφαρμογών Ad-blocking είναι η αποφυγή ενοχλητικών διαφημίσεων.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ COALITION FOR BETTER ADS

H Coalition for Better Ads (Συμμαχία για Καλύτερες Διαφημίσεις)  ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 με  πρωτοβουλία αρκετών εταιριών και ενώσεων του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαφημιζομένων (WFA). Πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα στους καταναλωτές και αξιοποίησε το know how της αγοράς, για να αναπτύξει παγκόσμια πρότυπα για τη βελτίωση της εμπειρίας των καταναλωτών στην online διαφήμιση.  Ήδη από τον Μάρτιο 2017 είχε δημοσιεύσει τα  initial Better Ads Standards για τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, ενώ σήμερα δημοσιεύει τα Better Ads Standards σε παγκόσμιο επίπεδο, για desktop και mobile περιβάλλον.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την Coalition for Better Ads εδώ.

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 3/12/2018

Ολοκληρώθηκε το 5ο Digital Session του ΣΔΕ με θέμα το Performance Marketing

Μετρησιμότητα και βελτιστοποίηση της απόδοσης της διαδικτυακής διαφήμισης, οι βασικές έννοιες.

Με μεγάλη συμμετοχή διαφημιζομένων παραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018,
το 5ο Digial Session ΣΔΕ με θέμα Performance Marketing: From Impressions to Conversions. Το γεγονός ότι ο βαθμός γνώσης του Performance Marketing στους διαφημιζόμενους είναι χαμηλός, ενώ η σημασία του για τις εταιρείες που επενδύουν στο Digital είναι αντιστρόφως ανάλογη, οδήγησαν στην επιλογή του φετινού, hot θέματος.

Το 5ο κατά σειρά session σχεδιάστηκε από την Ομάδα Digital του ΣΔΕ αποκλειστικά για διαφημιζόμενους με τη συμβολή και συμμετοχή των Performance Marketing Experts, Ηλία Σούση, Head of Domestic Market and YouTube, Google Greece, Bulgaria, Cyprus & Malta, Ευτυχίας Μπάκα, Ε-commerce Manager Nestle Hellas, Μιχάλη Σαραντίδη Προϊστάμενου Τμήματος Germanos.gr, Διεύθυνση Digital & New Business Development Ομίλου ΟΤΕ, Δημήτρη Μανιάτη, Head of Secure-D at Upstream – Advisor, IPG Mediabrands & Reprise Media και Θοδωρή Μουλού, Group CEO GrowthRocks & Viral Loops.

Το session κατέστησε σαφές ότι το το performance marketing δεν είναι υπόθεση «ειδικών», των e-commerce managers, ή όσων ασχολούνται με την digital επικοινωνία, αλλά όλων marketers που προσπαθούν να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στη digital εποχή.

Οι ομιλητές κάλυψαν κάθε πτυχή του performance – τι είναι και πώς μπορεί να συμβάλλει στο growth, ποια είναι η έννοια του growth hacking και ποια η σχέση του με το performance marketing, πώς μπορώ να βελτιώσω την απόδοση των ενεργειών μου αν απευθύνομαι στους καταναλωτές απευθείας ή μέσω retailers, ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται για να κάνω performance marketing, πώς υλοποιείται το performance marketing, δηλαδή, ποια είναι τα διαθέσιμα κανάλια και ad formats, πώς αξιολογώ και με ποια εργαλεία μπορώ να βελτιώσω την απόδοσή μου – με λόγο συμπυκνωμένο και κατανοητό στους marketers. Εξαιρετικά χρήσιμα ήταν τα παραδείγματα, τα tips αλλά και τα βασικά συμπεράσματα κάθε παρουσίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Digital παραμένει σταθερά στην κορυφή της ατζέντας του ΣΔΕ τα τελευταία χρόνια, με σημαντικό αριθμό δράσεων και πρωτοβουλιών. Στόχος είναι η υγιής ανάπτυξη του Μέσου με αυτοδέσμευση, διαφάνεια, ποιότητα, ηθική και σεβασμό στον καταναλωτή και η περαιτέρω ενίσχυση των δεξιοτήτων των διαφημιζόμενων.

Την Ομάδα Digital του ΣΔΕ αποτελούν οι Μαριάνα Κορδοπάτη, Associate Marketing Director South East Europe της P&G, Βάσω Μαργέλου, Υποδιευθύντρια Media και Budgeting Σταθερής και Κινητής, Ομίλου Εταιρειών ΟΤΕ, Πάνος Μήλιας Digital Acceleration Manager της Nestle, Ντέμη Καζάση Digital Acceleration Manager, Coca-Cola Central & Eastern Europe και Πάνος Μπάσιος, Head of Center of Digital Excellence, ΟΠΑΠ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των ad business, BusinessNews.gr, advertising.gr, του web app Conferience, της OTE Academy, της Arla Foods, της Coca Cola και της Nestle.

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 28/03/2018

Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος
Η αγορά της επικοινωνίας αναμένει τη διευθέτηση σημαντικών θεσμικών θεμάτων μέσα στο 2018

Την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ) η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, με απαρτία των μελών του Συνδέσμου σύμφωνα με το Καταστατικό και την παρουσία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνέλευσης, η κ. Αγγελική Γιαννοπούλου της Carat και ο κ. Π. Καραχάλιος της Dentsu Aegis Network, έκαναν μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τα μέλη του Συνδέσμου με τίτλο «Brand Odyssey, Episode IV: “The SURVIVOR and the Beast”, στην οποία παρουσίασαν θέματα ουσίας αναφορικά με τα media στο διεθνές και ελληνικό περιβάλλον.

Ο Πρόεδρος του ΣΔΕ, κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης στη σύντομη ομιλία του, χαρακτήρισε το 2017 ως μια ταραχώδη -για την επικοινωνία- χρονιά, καθώς «μεγάλος αριθμός θεσμικών θεμάτων, παλαιών και νέων, παρέμεινε σε εκκρεμότητα» και ολοκλήρωσε λέγοντας «Ελπίζω και, αυτή είναι η προσπάθειά μας στον ΣΔΕ, η αγορά της επικοινωνίας το 2018 να δει τα σημαντικά θεσμικά θέματα να διευθετούνται, για να ενισχυθεί η διαφήμιση και να επωφεληθεί η εθνική μας οικονομία από τον πολλαπλασιαστικά θετικό αντίκτυπο της συγκεκριμένης βιομηχανίας».

Στην παρουσίαση που έκανε η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου, κ. Νερίνα Κομιώτη, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα θεσμικά θέματα που απασχόλησαν την αγορά επικοινωνίας, ήτοι:
• H απευθείας τιμολόγηση
• Η μείωση του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων από 20% σε 5%
• Η εισφορά 2% επί της δαπάνης διαφήμισης στα ψηφιακά Μέσα
• Το πολυνομοσχέδιο για το «Ηλεκτρονικό Σύστημα Διάθεσης Τηλεοπτικού Διαφημιστικού Χρόνου»
• Η καθιέρωση ειδικής σήμανσης γραμμωτού κώδικα (barcode) για όλα τα έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες, περιοδικού και ημερήσιου τύπου
• Η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες
• Η καθιέρωση ειδικής σήμανσης γραμμωτού κώδικα (barcode) για όλα τα έντυπα
• Η ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με την αδειοδότηση των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών
• Η εμφάνιση του GDPR στην agenda των εταιρειών

Η κ. Κομιώτη σημείωσε ότι και το 2017, το Digital παρέμεινε στην κορυφή της ατζέντας του Συνδέσμου και πραγματοποιήθηκε σημαντικός αριθμός δράσεων, με σημαντικότερη το 4ο Digital Session ΣΔΕ με θέμα «Transparency & Effectiveness – The new rules», όπου αναδείχθηκε η σημαντικότητα των θεμάτων viewability, ad blocking, ad fraud και brand safety.
Kορυφαία διοργάνωση του ΣΔΕ για το 2017 αποτέλεσε η 7η διοργάνωση των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της αγοράς επικοινωνίας τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 ο ΣΔΕ, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαφημιζομένων, προχώρησε στην έκδοση του GDPR Guide for Marketers, ενός εξειδικευμένου οδηγού με πέντε σημεία-κλειδιά του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων που πρέπει να γνωρίζουν οι marketers, ενόψει της καθολικής εφαρμογής του GDPR στις 25 Μαϊου του 2018.

Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την έγκριση από τα Μέλη του ΣΔΕ της Έκθεσης Πεπραγμένων για το 2017, του Οικονομικού Απολογισμού για την οικονομική χρήση που έληξε (2017), καθώς και του Προϋπολογισμού για το 2018.

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 14/11/2017

4o Digital Session ΣΔΕ “Transparency & Effectiveness: The new rules” ή αλλιώς, από τη νιρβάνα στην αφύπνιση.

Μεγάλη συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον από τους διαφημιζόμενους για το φλέγον θέμα της ψηφιακής διαφάνειας.

Τη Δευτέρα 13/11/2017 πραγματοποιήθηκε το 4ο Digital Session του ΣΔΕ που σχεδιάστηκε από την Ομάδα Digital του ΣΔΕ αποκλειστικά για διαφημιζόμενους και υλοποιήθηκε με τη σημαντική συμβολή και συμμετοχή των Steve Chester, Director of Media, ISBA, Κωνσταντίνου Καμάρα, Chair of BοD, ΙΑΒ Europe, Οδυσσέα Ντότσικα, Founder/CEO, TailWind και Σπύρου Ζαβιτσάνου, Managing Director, The Nielsen Company Greece.
Τα θέματα που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν ήταν η σχέση της ψηφιακής διαφάνειας με την αποτελεσματικότητα μιας digital καμπάνιας, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι marketers για τα τα κρίσιμα θέματα viewability, ad fraud και brand safety, τα διαθέσιμα εργαλεία και η ανάγκη να υιοθετηθούν κοινά πρότυπα και standards, τα αποτελέσματα της έρευνας για το ad blocking στην Ελλάδα και η σημαντικότητα του digital audience measurement.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Steve Chester, keynote speaker της εκδήλωσης και ένας από τους λίγους πραγματικούς ειδήμονες σε θέματα viewability, ad fraud και brad safety στην Ευρώπη, «αν μια διαφήμιση δε γίνεται ορατή, δεν παραδίδεται μέσα σε ένα ασφαλές για τη μάρκα περιβάλλον και δεν τη βλέπουν πραγματικοί άνθρωποι, τότε δε μπορεί να είναι αποτελεσματική».

Οι παρουσιάσεις κατέληξαν σε μία σειρά από μέτρα που μπορούν να λάβουν άμεσα οι διαφημιζόμενοι, αλλά και στο συμπέρασμα ότι τα λάθος επενδεδυμένα κεφάλαια και η μείωση της αποτελεσματικότητας δεν αποτελούν απλά πρόβλημα για τους διαφημιζόμενους, αλλά επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των brands, των agencies με τα οποία συνεργάζονται και των Μέσων. Ο μοναδικός δρόμος λοιπόν είναι η διαφάνεια και η συνεργασία όλων των stakeholders, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη του ψηφιακού κλάδου.

Την Ομάδα Digital του ΣΔΕ αποτελούν οι Μαριάνα Κορδοπάτη Brand Operations – Associate Marketing Director, South East Europe της P&G, τη Ντέμη Καζάση CIC/ Social Media Marketing Manager The Coca-Cola Company, Central and Eastern Europe, Πάνος Μίλιας Digital Media Manager της Nestle, Βάσω Μαργέλου, Υποδιευθύντρια Media και Budgeting Σταθερής και Κινητής, Όμιλος Εταιρειών ΟΤΕ και Γιώργος Ζαλοκώστας, former Country Media Manager, Greece & Cyprus, ΕΛΑΪΣ-UNILEVER.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των ad business & advertising.gr, της OTE Academy και του web app Conferience.

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 21/11/2016

O ΣΔΕ άνοιξε δυναμικά το διάλογο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσα από το συνέδριο «Digital Transformation: Take it or…leave!»

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2016, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, το συνέδριο με τίτλο «Digital Transformation: Take it or….leave!» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Διαφημιζόμενων Ελλάδος. Η αθρόα προσέλευση περισσότερων από 300 κορυφαίων στελεχών από όλο το φάσμα του κλάδου της διαφήμισης και της επικοινωνίας δικαίωσε την πρωτοβουλία και επιλογή του ΣΔΕ να ανοίξει το διάλογο πάνω σε αυτό το καίριο ζήτημα το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση των επιχειρήσεων σήμερα.
Σημαντικοί ομιλητές και panelists από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέλυσαν και ανέδειξαν πολλές πλευρές του θέματος, από την αξιοποίηση των τάσεων έως το ρόλο των μαρκών και από τις νέες προκλήσεις στην επικοινωνία έως την ανάγκη νέων δεξιοτήτων για τους οργανισμούς του μέλλοντος, καταλήγοντας ότι η ανάγκη για προσαρμογή των εταιριών είναι άμεση και επιτακτική και ο ρόλος των ανθρώπων της επικοινωνίας καθοριστικός.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΔΕ, Γρηγόρης Αντωνιάδης, μίλησε για τις αλλαγές που φέρνει στο χώρο της επικοινωνίας η τεχνολογία και επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο του ΣΔΕ ως πρωτεργάτη και συντονιστή για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Αναλύοντας τις τέσσερις βασικότερες digital fueled τάσεις σχετικά με τους καταναλωτές για το 2017, η Victoria Loomes, Senior Trend Analyst, TrendWatching, τόνισε την ανάγκη να μελετήσουν οι επιχειρήσεις όχι μόνο τις τάσεις, αλλά κυρίως τις προσδοκίες που αυτές δημιουργούν στους καταναλωτές, προσδοκίες που πλέον διαμορφώνονται από τις νέες τεχνολογικές εμπειρίες στις οποίες εκτίθενται καθημερινά στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους, από την ψυχαγωγία έως τις online αγορές.

Στις δραστικές αλλαγές που πραγματοποιούνται σήμερα και στην επιτακτική ανάγκη για προσαρμογή των brand marketers στα νέα δεδομένα αναφέρθηκε ο Stephan Loerke, CEO, World Federation of Advertisers. «Διανύουμε την εποχή του Digital Darwinism, όπου αναμένεται να επιβιώσουν όχι οι πιο μεγάλοι και δυνατοί , αλλά αυτοί που θα προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα».

«Οι μάρκες είναι δυνατές και έχουν πολύ σημαντικό ρόλο», είπε η Taide Guajardo, Marketing Director, P&G Europe, «και θα είναι εδώ για πάντα, αρκεί να έχουν πάντα τον άνθρωπο στο επίκεντρο και να προσαρμοστούν έτσι ώστε να προσφέρουν μια εξαιρετική εμπειρία υψηλής ποιότητας, σχετική με τις ανάγκες του σήμερα».

«Η έρευνά μας σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό έδειξε ότι είναι κοινή πεποίθηση πως ο online & ο οffline κόσμος είναι ένας και στο ταξίδι προς την ψηφιακή μεταμόρφωση πρέπει να ενσωματώνει αρμονικά όλες τις online & offline εμπειρίες, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του» τόνισε η Σοφία Πρωτονοταρίου, Ιδρύτρια Truberries, στην παρουσίασή της.

Ο Κωνσταντίνος Θεοτοκάς, CEO, ATCOM, αναφέρθηκε στα οκτώ βασικά βήματα που θα οδηγήσουν προς τη βελτίωση του customer experience για τη νέα εποχή του digital transformation.

Ο Σωτήρης Συρμακέζης, GM, Group Chief Digital and Technology Officer, Eurobank Group τόνισε στην ομιλία του πως «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι προορισμός αλλά μια συνεχής διαδρομή. Η ψηφιακή τεχνολογία αναμένεται να αναπτύσσεται με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια και η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου των εταιριών είναι απολύτως απαραίτητη για την επιβίωσή τους».
«Οι εταιρίες χρειάζεται να κάνουν τολμηρές αλλαγές όσον αφορά στη μεταμόρφωση της ίδιας της δομής τους» είπε ο Αντώνης Πασσάς, CEO, Publicis One Group of Companies, «και η ψηφιακή μεταμόρφωση πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο αυτών των αλλαγών».
«Η ψηφιακή μεταμόρφωση, παρά τις τεχνολογικές παραμέτρους της, είναι εν τέλει μια ανθρώπινη υπόθεση» είπε ο Κωνσταντίνος Καμάρας, Chairman of BoD, IAB Europe, «κι αυτό είναι πράγματι ένα αισιόδοξο μήνυμα για τον κλάδο της επικοινωνίας, γιατί ο πλούτος μας είναι οι άνθρωποι».

Το συνέδριο «Digital Transformation: Take it or …leave!» εντάσσεται στις δράσεις που πραγματοποιεί ο ΣΔΕ με σκοπό το διάλογο, την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ανάδειξη των θεμάτων του κλάδου της διαφήμισης και της επικοινωνίας όπως αυτά διαμορφώνονται στη νέα ψηφιακή εποχή. Έχοντας θέσει το Digital στην κορυφή της ατζέντας του από το 2014, ο ΣΔΕ έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία εξειδικευμένης Ομάδας Digital ΣΔΕ, η διενέργεια των ΣΔΕ Digital Sessions, η προώθηση του αιτήματος για μέτρηση & πιστοποίηση του συνόλου της Digital αγοράς και για διαμόρφωση κώδικα δεοντολογίας στο Internet και τέλος, η υποστήριξη των σημαντικότερων συνεδρίων της αγοράς με θέμα το Digital.

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 27/10/2016

3o Digital Session ΣΔΕ «Social Media reloaded: The new fundamentals»
180 συμμετοχές, συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν τους διαφημιζόμενους, trends, challenges, opportunities και juicy insights.

Ποια Social Media υπάρχουν σήμερα; Ποια κοινά τα χρησιμοποιούν; Ποια από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν διαφημιστικά μέσα; Πού πρέπει να εστιάζουμε όταν «τρέχουμε» καμπάνιες στα Social Media; Ποιο είναι το κόστος κάθε πλατφόρμας; Πώς μπορούμε να το μειώσουμε; Πώς μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί; Ποια KPIs έχουν πραγματικά σημασία; Υπάρχουν εργαλεία και τρόποι να αποδείξουμε ότι οι ενέργειές μας στα social media μπορούν να συνδεθούν με brand και business αποτελέσματα; Αd blocking και viewability, social commerce, real-time marketing, messenger/chat apps και augmented reality: Τι γίνεται με αυτά τα τόσο hot θέματα σήμερα;

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά από τη σκοπιά των διαφημιζομένων έδωσε η Ομάδα Digital του ΣΔΕ (Βάσω Μαργέλου, Όμιλος Εταιριών ΟΤΕ, Πάνος Μήλιας, Nestle, Γιώργος Ζαλοκώστας, ΕΛΑΪΣ-UNILEVER, Μαριάνα Κορδοπάτη, Procter & Gamble, Ντέμη Καζάση, The Coca-Cola Company), σε συνεργασία με τους Γιώργο Βαρέλογλου, isobar & iProspect, Παναγιώτη Αθανάσαινα, The Coca-Cola Company, Sylwia Barthel de Weydenthal, Facebook/Instagram, κατά τη διάρκεια του 3ου Digital Session του ΣΔΕ με θέμα «Social Media reloaded: The new fundamentals» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016 με 180 συμμετέχοντες.

Χορηγός φιλοξενίας της εκδήλωσης ήταν η OTE Academy, χορηγός επικοινωνίας η Direction Εκδοτική, ενώ οι ερωτήσεις τέθηκαν μέσω του interactive web app Conferience.

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 23/03/2016

2o Digital Session ΣΔΕ: «Brands on the move!»
Μεγάλη συμμετοχή, εξαιρετικά ενδιαφέρον περιεχόμενο για τους διαφημιζόμενους.

Με συμμετοχή 110 στελεχών διαφημιζόμενων εταιρειών πραγματοποιήθηκε το 2o Digital Session του ΣΔΕ με θέμα το mobile, την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016.
Το session σχεδιάστηκε από την Ομάδα Digital του ΣΔΕ, με την πολύτιμη συνδρομή των Iab Europe, Isobar και iProspect. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τάσεις, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες στο mobile σήμερα.
Πιο αναλυτικά, στην πρώτη ενότητα παρουσιάστηκαν διεθνή στοιχεία για τη δαπάνη και τις τάσεις στο mobile. Στη δεύτερη ενότητα, έγινε μία ολιστική προσέγγιση του mobile και αναλύθηκαν οι δυνατότητες που προσφέρει ως κάτι πολύ μεγαλύτερο από μία ακόμα οθόνη, καθώς και οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο marketing των διαφημιζομένων λόγω της εστίασης στο mobile. Συζητήθηκαν επίσης εναλλακτικά ενδιαφέροντα media formats για mobile και οι στόχοι που το καθένα από αυτά εξυπηρετεί. Ακόμα, τέθηκαν βασικοί κανόνες δημιουργικού σε mobile περιβάλλον και παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες καμπάνιες.

Στο τέλος της συνάντησης συζητήθηκαν οι ερωτήσεις που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες και συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μέσω του interactive web app Conferience.

Στη συνάντηση, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Open Doors του ΣΔΕ, συμμετείχαν φοιτητές συνεργαζόμενων πανεπιστημίων και εκπρόσωποι συνεργαζόμενων ΜΚΟ.

Χορηγός φιλοξενίας της εκδήλωσης ήταν η OTE Academy και χορηγός επικοινωνίας η Direction Εκδοτική. Τα παγωτά προσέφερε η Nestle.

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 09/07/2015

Tην Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015 πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος.

Από τις αρχαιρεσίες ανεδείχθη το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου για τη χρονική περίοδο από 08.07.2015 έως 31.12.2016, το οποίο συστάθηκε σε σώμα.

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής :

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γρηγόρης Αντωνιάδης ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS AE

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Χάρης Κονίνης OTE-COSMOTE AE

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γιάννης Αθανασιάδης COCA-COLA ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ ΑΕ

ΤΑΜΙΑΣ
Υβέτ Κοσμετάτου VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ AEΕ

ΜΕΛΗ
Άντζελα Κοτρότσου ARLA FOODS ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΒΕ
Γιώργος Καραμπέτσος COLGATE PALMOLIVE ΕΠΕ
Κώστας Σταματάκης DIXONS SOUTH EAST EUROPE AEBE
Κατερίνα Βλάχου MONDELEZ INTERNATIONAL
Κατερίνα Τσιβούρα NESTLE HELLAS AE
Μαρία Γιαννακοπούλου ΟPTIMA AE
Ελένη Παπαδημητρίου PROCTER & GAMBLE HELLAS EΠΕ

Ο κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, επανεκλεγείς Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, συνεχάρη τα μέλη που εξελέγησαν στο Διοικητικό Συμβούλιο και δήλωσε τα ακόλουθα:
“Ο ΣΔΕ, με τη σημερινή Γενική Συνέλευσή του, επανεπιβεβαιώνει τη μαζικότητα και ενότητα των μελών του γύρω από τα κρίσιμα θέματα του κλάδου της επικοινωνίας.
Θέματα με σημαντικές επιπτώσεις σε όλους τους stakeholders, που απειλούν να ανατρέψουν το ισχύον μοντέλο λειτουργίας της αγοράς, προσθέτουν νέους φόρους στους ήδη υπάρχοντες και εντείνουν τα αδιέξοδα.
Η κρισιμότητα της συγκυρίας που βιώνουμε είναι αδιαμφισβήτητη. Μας περιμένει πολύ σκληρή δουλειά για να συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε την σημασία της επικοινωνίας για τις μάρκες και την αποτελεσματικότητα των διαφημιστικών κονδυλίων, μέσα σε ένα πλαίσιο ορθών αξιών και πρακτικών.
Είμαστε ευτυχείς που, 37 χρόνια από την ίδρυσή του, ο ΣΔΕ εξακολουθεί να αντλεί από τα μέλη του τη δύναμη και το κύρος που χρειάζεται ως θεσμικός συνομιλητής στην αγορά επικοινωνίας.
Καλούμε όλους τους διαφημιζόμενους, μικρούς και μεγάλους, σε συσπείρωση, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις συνεχιζόμενες προκλήσεις”.

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 07/08/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΙΣΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Ο ΣΔΕ, με 94 εταιρείες-μέλη, οι οποίες κάθε χρόνο επενδύουν στα ΜΜΕ το 80% της συνολικής διαφημιστικής επένδυσης στην Ελλάδα, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του για την αιφνιδιαστική κατάθεση και ψήφιση ρυθμιστικών διατάξεων που αφορούν στη διαφημιστική αγορά και οι οποίες εντάχθηκαν σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε από το θερινό τμήμα της Βουλής την Τρίτη 5/8/2014.

Ο ΣΔΕ ενημερώθηκε αναφορικά με την τροπολογία μέσω δημοσιευμάτων των ηλεκτρονικών ΜΜΕ μία μόλις εργάσιμη ημέρα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο ΣΔΕ πιστεύει ότι η τακτική του αιφνιδιασμού της αγοράς επικοινωνίας, όπως άλλωστε και η λήψη αποφάσεων που ανατρέπουν το ισχύον κάθε φορά μοντέλο λειτουργίας της αγοράς, ερήμην των ενδιαφερομένων μερών, δεν προάγει τη λήψη των βέλτιστων αποφάσεων και επαναλαμβάνει την πάγια θέση του αναφορικά με την αναγκαιότητα ουσιαστικού και εποικοδομητικού διαλόγου, στον οποίο να συμμετέχουν τόσο οι διαφημιζόμενοι, όσο και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, με σκοπό τη βέλτιστη λειτουργία της αγοράς.

Αναφορικά με τις υιοθετηθείσες ρυθμιστικές διατάξεις, ο ΣΔΕ επιφυλάσσεται και θα επανέλθει.

Δελτίο Τύπου ΣΔΕ, 13/12/2012

Μετά από 20 χρόνια, η Γενική Διευθύντρια του ΣΔΕ, Καίτη Πετροπούλου,
παραδίδει τη σκυτάλη
Ταυτισμένη με τη Γενική Διεύθυνση του Συνδέσμου Διαφημιζόμενων Ελλάδος, η Καίτη
Πετροπούλου ολοκληρώνει την 20χρονη παρουσία της στο ΣΔΕ, συνταξιοδοτούμενη
από 1/1/2013.
Με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της επικοινωνίας και του Marketing των ΜΜΕ, η Καίτη
Πετροπούλου αναλαμβάνει το 1992 τη Γενική Διεύθυνση του ΣΔΕ, επικεντρώνοντας την
προσπάθεια της στην οργάνωση της δράσης του, σε μια εποχή που η ιδιωτική
τηλεόραση έκανε την εμφάνισή της. Σχεδίασε, πάντα με την αμέριστη εμπιστοσύνη και
τη συνεργασία των εκάστοτε προέδρων και των μελών του ΣΔΕ, το lobbying του
Συνδέσμου, προκειμένου να αποτελεί δυναμικό συνομιλητή, καλλιεργώντας σταθερά
την εξωστρέφεια και την αναγνωσιμότητα του.
Έχοντας την ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης του ΣΔΕ ανέπτυξε πρωτοβουλίες σχετικά
με τη νομοθέτηση του συστήματος αυτορρύθμισης από την Πολιτεία, που έθεσε τις
βάσεις για την ίδρυση του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας. Σημαντικό σταθμό του
έργου της αποτελεί η καθιέρωση του θεσμού των Αριστείων Εταιρικής Κοινωνικής
Ευθύνης.
«Η Καίτη έβαλε την πιο ανάγλυφη σφραγίδα στην πορεία και την ιστορία του ΣΔΕ. Με τις
γνώσεις, την εμπειρία, τον κοσμοπολιτισμό της εργάστηκε ακούραστα συμβάλλοντας στο
να αποκτήσει ο ΣΔΕ θεσμική και παρεμβατική οντότητα σε μια μεταβατική και γεμάτη
προκλήσεις εποχή για την επικοινωνία. Αφήνει τεράστιο έργο με σταθμούς για τον κλάδο
μας, όπως η συμβολή της στην ίδρυση του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας και στην
επιτυχία των Αριστείων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ήταν μεγάλη χαρά μου να
συνεργάζομαι μαζί της», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΔΕ κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης