• Κέρδος, 25/12/2009Όταν η υπευθυνότητα βραβεύεται…
  Ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος από το 2001 είχε θεσμοθετήσει τα Αριστεία Κοινωνικής Προσφοράς με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων των εταιρειών για την ανάπτυξη και στήριξη κοινωνικών προγραμμάτων. Τα Αριστεία Κοινωνικής Προσφοράς έκτοτε διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια, αναδεικνύουν και επιβραβεύουν τον κοινωνικό ρόλο των επιχειρήσεων που συμπαραστέκονται στον άνθρωπο, ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον και φροντίζουν γι’αυτό, προάγουν και υπηρετούν τον πολιτισμό.Στη 5η διοργάνωση τα Αριστεία έχουν προχωρήσει σε στρατηγικές συνεργασίες με το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΔΕΚΕ) και την Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και μετονομάστηκαν πλέον σε Αριστεία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
  Το θέμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κατέχει δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ελληνικής Κυβέρνησης όπως αναφέρθηκε κι από τον Πρωθυπουργό. Πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες εκ μέρους των επιχειρήσεων για την ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων.
  Η ολιστική ενασχόληση των εταιρειών με τη κοινωνία των πολιτών δεν είναι πλέον επιλογή, είναι μονόδρομος. Οι επιχειρήσεις αναγνωρίσουν ολοένα και περισσότερο την ευθύνη που έχουν απέναντι στη κοινωνία και το περιβάλλον. Διεθνείς εταιρείες έχουν συμπεριλάβει τον κοινωνικό τους ρόλο στη φιλοσοφία, το όραμα και την αποστολή τους, έχουν υιοθετήσει κώδικες συμπεριφοράς ΕΚΕ, κοινωνικές ετικέτες και συστήματα πιστοποίησης.
  Με τις νέες τεχνολογίες ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης, το γεγονός ότι η ΕΚΕ πέρα από πρωτοβουλία της επιχειρηματικής κοινότητας αποτελεί σήμερα περισσότερο παρά ποτέ απαίτηση του κόσμου, απαίτηση των ίδιων των πολιτών.
  Σε μια εποχή συνεχών και αλλεπάλληλων αλλαγών, πρέπει να δημιουργηθούν νέες μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον, τους νέους ενημερωμένους καταναλωτές. Οι εταιρείες αντιλαμβάνονται ότι όση ευθύνη φέρουν έναντι των μετόχων άλλη τόση φέρουν και προς τη κοινωνία και ότι η ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων δεν είναι πλέον ένα πρόσθετο πλεονέκτημα αλλά μέρος της επιχειρηματικής στρατηγικής και διαχείρισης σε καθημερινή βάση.
  Στη σημερινή κρίσιμη για πολλά θέματα εποχή, που τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο ή κεκτημένο, μια εποχή κοινωνικής συνειδητοποίησης, ο καταναλωτής απαιτεί να βλέπει και τον ανθρώπινο παράγοντα στο πρόσωπο της εταιρείας ή του προϊόντος που επιλέγει.
  Φέτος ο ΣΔΕ, εξελίσσει τα Αριστεία διευρύνοντας το σκοπό τους, ανανεώνοντας τον κανονισμό και τη διαδικασία αξιολόγησης και υιοθετώντας νέα στρατηγική επικοινωνίας με στόχο να αναγνωρίζουμε και να επιβραβεύουμε καλές πρακτικές αλλά και να συμβάλλουμε στην ενημέρωση για τη σημασία και την αναγκαιότητά τους.
  Στοχεύουμε στη δημιουργία κινήτρων για ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στη κοινωνία των επιχειρήσεων κυρίως των μικρών και μεσαίων, που αποτελούν και τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας μας.
  Η 1η διοργάνωση κορυφώθηκε με τη τελετή απονομής της 26ης Νοεμβρίου 2001 στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Η 2η απονομή πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Athens Hilton. Με τη 3η διοργάνωση τα Αριστεία Κοινωνική Προσφοράς είναι πλέον θεσμός και η απονομή γίνεται στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η 4η διοργάνωση επεκτείνει τους ορίζοντες μας με τη πολύ επιτυχημένη ημερίδα, με τίτλο «Ηγεσία με όραμα, Marketing με Υπευθυνότητα», στο Κέντρο ΓΑΙΑ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και τη τελετή απονομής στο Περιστύλιο του Ζαππείου.
  Η τελετή απονομής αυτή την φορά θα λάβει χώρα τη Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010 στην ανακαινισμένη αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, στη Πλατεία Αγ.Γεωργίου Καρύτση.
  Για την επιλογή του χώρου έπαιξε ρόλο το ότι ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός έχει ταυτιστεί στη συνείδηση των Ελλήνων με τη νεότερη ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό αλλά κυρίως και με το σημαντικότατο κοινωνικό του έργο, το οποίο περιλαμβάνει Σχολή στην οποία φοιτούν περί τους 400 μετανάστες για να μάθουν ελληνικά και πληροφορική και άλλοι τόσοι Έλληνες που μπορούν να διδαχθούν επτά ξένες γλώσσες.
  Η τελετή απονομής θα είναι όπως πάντα ευχάριστη, δεν θα ξεπερνά τη μιάμιση ώρα και θα πλαισιωθεί από μικρά καλλιτεχνικά δρώμενα.
  Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες όλοι, για την άπλετη στήριξη που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια από τα ΜΜΕ, μεγάλα και μικρότερα, μαζικά και εξειδικευμένα. Η συμβολή τους πολύτιμη και απαραίτητη όπως και των εταιρειών που έχουν συμβάλει ως χορηγοί και υποστηρικτές.Γρηγόρης Αντωνιάδης
  Πρόεδρος ΣΔΕ